
حدود 70 درصد از زنان باردار دچار تهوع صبحگاهی می شوند. در حدود 3 درصد، حالت تهوع و استفراغ می تواند شدید باشد. در مورد اینکه معمولاً چه زمانی شروع می شود. چگونه درمان می شود. چه کاری می توانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید و چه زمانی با پزشک خود تماس بگیرید بیشتر بیاموزید. در اینجا می خواهیم با تهوع صبحگاهی در بارداری ، علل و درمان گفت و گو کنیم.

تهوع صبحگاهی در بارداری چیست؟
یک بیماری شایع است. در حدود 70 درصد از حاملگی ها رخ می دهد و معمولاً از هفته 6 بارداری شروع می شود و هفته ها یا ماه ها طول می کشد. علائم معمولاً در طول سه ماهه دوم (هفته 13 تا 27، 3 ماه میانی بارداری) بهبود می یابند. با این حال، در تعداد کمی از زنان، تهوع صبحگاهی در طول بارداری رخ می دهد. علیرغم نامش، بیماری صبحگاهی می تواند در هر زمانی از روز اتفاق بیفتد.
آیا تهوع صبحگاهی در بارداری می تواند شدید شود؟
بله. اکثر زنانی که حالت تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند معمولاً هر روز برای مدت کوتاهی احساس تهوع می کنند و ممکن است یک یا دو بار استفراغ کنند. در موارد شدیدتر این حالت تهوع می تواند چندین ساعت در روز ادامه داشته باشد و استفراغ بیشتر رخ می دهد. این شدیدترین نوع تهوع و استفراغ که در 3 درصد از زنان باردار رخ می دهد، استفراغ گراویداروم نامیده می شود.
چه چیزی باعث تهوع صبحگاهی در بارداری می شود؟
علت آن کاملاً مشخص نیست. ممکن است به دلیل قند خون پایین یا افزایش هورمون های بارداری مانند گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) یا استروژن ایجاد شود. تهوع صبحگاهی ممکن است با استرس، خستگی بیش از حد، خوردن غذاهای خاص یا حساسیت به حرکت (بیماری حرکت) تشدید شود.
علائم تهوع شدید صبحگاهی (hyperemesis gravidarum) چیست؟
استفراغ بیش از 3 بار در روز، کم آبی شدید بدن (علائم آن شامل تولید کم یا بدون ادرار، ادرار تیره رنگ، سرگیجه هنگام ایستادن است)، از دست دادن وزن . زنان مبتلا به تهوع شدید صبحگاهی ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان برای دریافت مایعات IV برای بازیابی هیدراتاسیون و داروهایی برای تسکین حالت تهوع داشته باشند.
برای رفع تهوع صبحگاهی در بارداری چه کار کنیم ؟
چند کار وجود دارد که می توانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید. صبح ها چند کراکر یا نان تست بخورید تا معده تان آرام شود. چند عدد کراکر کنار تخت بگذارید و قبل از بلند شدن چند عدد بخورید. به جای 3 وعده غذایی بزرگ، 5 یا 6 وعده غذایی کوچک در روز بخورید. از غذاهای تند و چرب خودداری کنید. غذاهای ملایم مانند موز، برنج، نان تست خشک، سیب زمینی پخته شده ساده، ژلاتین، آبگوشت، تخم مرغ، توفو یا سس سیب بخورید.
بین وعده های غذایی میان وعده های سالم مانند ماست، کره بادام زمینی روی برش های سیب یا کرفس، پنیر، شیر یا آجیل بخورید. در طول روز مایعات به خصوص آب زیاد بنوشید. ویتامین های دوران بارداری خود را با یک میان وعده مصرف کنید. اگر ویتامین دوران بارداری شما حاوی آهن است، سعی کنید آن را قبل از خواب مصرف کنید. با پزشک خود در مورد سایر گزینه های ویتامین صحبت کنید. از بوها، نورهای سوسوزن و دیگر موقعیت هایی که شما را آزار می دهد و حالت تهوع شما را تحریک می کند، اجتناب کنید.
با زنجبیل رنده شده طبیعی و تازه چای درست کنید یا آب نبات زنجبیلی را امتحان کنید. استراحت کافی داشته باشید. اتاق ها را به خوبی تهویه کنید، یک پنکه را روشن کنید. یا هر از گاهی بیرون بروید تا کمی هوای تازه دریافت کنید. رایحه های خوشبو مانند لیمو، پرتقال یا نعناع را استشمام کنید.
سایر روش ها
قبل از امتحان این موارد با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.
استفاده از مچ بند طب فشاری. این نوارها به نقاط خاصی از مچ دست فشار وارد می کنند.طب سوزنی. در این روش درمانی، سوزن های نازکی به پوست زده می شود. برای درمان تهوع صبحگاهی از ماری جوانا استفاده نکنید! نشان داده نشده است که در دوران بارداری برای کودک شما بی خطر باشد.
چه داروهایی برای درمان تهوع صبحگاهی در بارداری موجود است؟
مصرف ویتامین B6 (که پیریدوکسین نیز نامیده می شود) و داکسیلامین را توصیه کند. داکسیلامین همچنین به عنوان خواب آور و برای درمان تب یونجه یا سایر آلرژی ها استفاده می شود. هر دو محصول بدون نسخه در دسترس هستند و نیازی به نسخه ندارند. با این حال، قرصی وجود دارد که حاوی ترکیبی از این 2 محصول است. این دارو فقط با نسخه در دسترس است و با نام تجاری Diclegis® شناخته می شود. برخلاف محصولات مجزای بدون نسخه، Diclegis® یک قرص تکی با رهش آهسته است.
این ممکن است برای زنانی که مشکل دارند (مثلاً رفلکس تهوع دارند) مصرف قرص های زیادی در روز راحت تر یا مفیدتر باشد. داروهایی برای جلوگیری از حالت تهوع (که ضد استفراغ نیز نامیده می شود) نیز می تواند تجویز شود. اگر این داروها کمکی نکردند، می توان از کلاس های دارویی دیگر از جمله آنتی هیستامین ها ، آنتی کولینرژیک ها و دمیترون استفاده کرد.
آیا تهوع صبحگاهی به کودک من آسیب می رساند؟
حالت تهوع و استفراغ خفیف تا متوسط بارداری معمولاً برای شما یا کودکتان مضر نیست. با این حال، اگر نتوانید غذا یا مایعات مصرف کنید، کم آب شوید و وزن کم کنید، می تواند مشکل ساز شود. تهوع و استفراغ شدید کنترل نشده می تواند مانع از دریافت مواد مغذی مورد نیاز شما شود و بر وزن کودک در هنگام تولد تأثیر بگذارد.
آیا برخی از زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به تهوع شدید صبحگاهی هستند؟
بله. خطر تهوع شدید صبحگاهی در موارد زیر افزایش می یابد: نوزاد دوقلو، سه قلو یا بیشتر باردار هستید. سابقه شخصی تهوع صبحگاهی شدید با بارداری قبلی و/یا مادر یا خواهری دارید که سابقه تهوع شدید صبحگاهی با بارداری داشته است. در بارداری دختر احتمال تهوع بیشتر است. سابقه میگرن دارید.اضافه وزن دارید. دارای بیماری به نام بیماری تروفوبلاستیک هستید. که منجر به رشد غیرطبیعی سلول در رحم می شود.
چه زمانی باید با پزشکم تماس بگیرم؟
صبر نکنید تا استفراغ شدید شود و با پزشک خود تماس بگیرید. جستجوی مراقبت برای بیماری صبحگاهی در اوایل بارداری می تواند به جلوگیری از شدیدتر شدن آن کمک کند. استفراغ شدید یک جنبه طبیعی بارداری نیست و نیاز به مراقبت های پزشکی یا حتی بستری شدن در بیمارستان دارد.
علل دیگر تهوع
ممکن است نشانه ای از سایر شرایط پزشکی از جمله زخم، رفلاکس (سوزش سر دل)، بیماری های مرتبط با غذا، بیماری تیروئید، بیماری کیسه صفرا، یا التهاب آپاندیس، معده، پانکراس یا کبد باشد. در صورتی که: حالت تهوعی داشته باشید که در تمام طول روز ادامه داشته باشد و شما را از خوردن و آشامیدن باز دارد. استفراغ قهوه ای یا خونی داشته باشید. کاهش وزن، احساس خستگی یا گیجی شدید کنید. احساس سرگیجه یا بیهوشی داشته باشید و ضربان قلب تند داشته باشید. باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
مقاله ی پیشنهادی: علائم و نشانه های بارداری