راهنمای کامل علائم اولیه بارداری که هر خانمی باید بداند
علائم اولیه بارداری چیست؟
ممکن است باردار باشید پس برای اثبات آن باید تست بدهید. ولی قبل از اینکه تست بارداری بدهید باهم در رابطه با مهم ترین علائم اولیه بارداری آشنا می شویم ، تا به طور کامل علایم بارداری و علت بروز آنها را بشناسید. باید با شایع ترین نشانه های بارداری آشنا شویم تا زودتر از تست بارداری، حدس درست بزنیم. ولی نکته ای که وجود دارد این است که ممکن است شما قبل از بارداری یکسری از این علائم را داشته باشید مثل تاخیر در قاعدگی یا سندروم پیش از قاعدگی (PMS) که تشخیص بارداری در این حالت بسیار دشوار است و باید حتما از تست های بارداری کمک بگیرید.
علائم اولیه بارداری
همه خانم ها در هفته های اولیه بارداری علایم یکسانی ندارند حتی ممکن است تجربیات بارداری جدیدشان با تجربیات بارداری های قبلی خود متفاوت باشد . ولی علائمی مثل پریود نشدن یا بالا رفتن وزن در اکثر حاملگی ها مشترک است.
اولین علائم بارداری معمولا چند هفتۀ اول پس از بارور شدن تخمک مشاهده می شود. برخی از علائم اولیه بارداری شامل :
تاخیر در قاعدگی
شایع ترین علایم اولیه بارداری از دست دادن پریودی است. اگر در سنین باروری خود هستید و قاعدگی شما منظم است و یک هفته یا بیشتر بدون شروع چرخه قاعدگی مورد انتظار می گذرد، ممکن است باردار باشید. با این حال، اگر سیکل قاعدگی نامنظم داشته باشید، این علامت می تواند گمراه کننده باشد.
برخی از خانم ها ممکن است بعد از بارداری قاعدگی های سبک و کوتاهی داشته باشند که بعضی از خانم ها این حالت را با پریود خود اشتباه می گیرند. این خونریزی در واقع خونریزی لانه گزینی است و با قاعدگی متفاوت است.
سینه های حساس و متورم در علایم اولیه بارداری
تغییرات هورمونی در اوایل بارداری ممکن است سینه های شما را حساس و دردناک کند. این ناراحتی احتمالاً پس از چند هفته کاهش می یابد زیرا بدن شما با تغییرات هورمونی سازگار می شود.
حالت تهوع با استفراغ یا بدون استفراغ
تهوع صبحگاهی که می تواند در هر زمانی از شبانه روز رخ دهد، اغلب یک تا دو ماه پس از بارداری شروع می شود. و از علائم اولیه بارداری می باشد. با این حال، برخی از زنان زودتر احساس تهوع می کنند و برخی هرگز آن را تجربه نمی کنند. در حالی که علت تهوع در دوران بارداری مشخص نیست، هورمون های بارداری احتمالاً نقش دارند.
افزایش ادرار
یکی دیگر از نشانه های بارداری تکرر ادرار است. ممکن است بیشتر از حد معمول ادرار کنید. مقدار خون در بدن شما در دوران بارداری افزایش می یابد و باعث می شود کلیه ها مایع اضافی را که به مثانه شما ختم می شود پردازش کنند.
خستگی
همچنین خستگی در بین علایم بارداری در رتبه بالایی قرار دارد. هیچ کس به طور قطع نمی داند که چه چیزی باعث خواب آلودگی در سه ماهه اول بارداری می شود. با این حال، افزایش سریع سطح هورمون پروژسترون در اوایل بارداری ممکن است به خستگی کمک کند.
علائم بارداری در سه ماهه اول
این علائم معمولا در سه ماهه اول بروز می کنند.
بد خلقی
سیل هورمون ها در بدن شما در اوایل بارداری می تواند شما را به طور غیرعادی احساساتی و گریان کند. نوسانات خلقی نیز رایج است.
نفخ
تغییرات هورمونی در اوایل بارداری می تواند باعث شود که شما احساس نفخ کنید، مشابه آنچه ممکن است در شروع دوره قاعدگی داشته باشید.
لکه بینی سبک
لکه بینی یکی از اولین علایم بارداری می باشد. این خونریزی که به عنوان خونریزی لانه گزینی شناخته میشود، زمانی اتفاق میافتد که تخمک بارور شده به دیواره رحم میچسبد. حدود 10 تا 14 روز پس از لقاح. خونریزی لانه گزینی تقریباً در زمانی اتفاق می افتد که شما انتظار دارید دوره قاعدگی داشته باشید. با این حال، همه زنان آن را ندارند.
گرفتگی رحم
برخی از زنان در اوایل بارداری دچار گرفتگی خفیف رحم می شوند.
یبوست
تغییرات هورمونی باعث کند شدن سیستم گوارش شما می شود که می تواند منجر به یبوست شود.
بیزاری از غذا
زمانی که باردار هستید، ممکن است نسبت به بوهای خاصی حساس تر شوید و حس چشایی شما تغییر کند. شما ممکن است از غذاهایی که قبلا مصرف می کردید و هیچ مشکلی نداشتید در این دوران متنفر شوید و حتی با احساس بوی آن غذا دچار حالت تهوع شوید. مانند سایر علائم بارداری، این ترجیحات غذایی را می توان با تغییرات هورمونی تغییر داد.
گرفتگی بینی
افزایش سطح هورمون و تولید خون می تواند باعث تورم، خشکی و خونریزی غشای مخاطی در بینی شود. که این حالت ممکن است باعث گرفتگی یا آبریزش بینی شود.
احساس ضعف و سرگیجه
برخی از خانم ها در ماه های اولیه بارداری، ممکن است پس از تغییر وضعیت مثلا تغییر وضعیت از حالت دراز کشیده به حالت نشسته یا ایستاده دچار سرگیجه، ضعف یا لرز می شوند. این علامت ممکن است به دلیل تغییرات در رگ های خونی باشد که اکسیژن را به مغز حمل می کنند. در حقیقت با شروع بارداری تغییرات هورمونی بر روی سطح گلوکز و فشار خون تاثیر گذاشته و منجر به سر گیجه و تهوع در فرد می شود.
ویار یا هوس غذا در دوران بارداری
بعضی از خانم های باردار ممکن است در این دوران غذاها و خوراکی های خاصی را هوس کنند که به این حالت ویار می گویندکه معمولا در اوایل بارداری در زنان باردار بروز می کند. البته ممکن است ویار به تهوع از غذای خاصی هم باشد که در قسمت بیزاری از غذا توضیح دادیم.
افزایش دمای بدن
افزایش دمای بدن به صورت سه هفته ی مداوم در اول صبح یکی دیگر از علایم اولیه بارداری می باشد. اگر در اول صبح و قبل از خوردن صبحانه احساس می کنید که دمای بدنتان بالاست و به مدت سه هفته هنوز باز احساس می کنید که دمای بدنتان بالاست به احتمال زیاد باردار هستید.
احساس تنگی نفس
در دوران بارداری معمولا بدن نیاز به اکسیژن بیشتری دارد زیرا جنین در حال رشد می باشد . که معمولا یکی از علائم بارداری در ماه های اول مشکل در تنفس می باشد و ممکن است فرد احساس تنگی نفس کند.
فشار خون بالا
فشار خون بالا ممکن است در برخی از زنان دیده شود و در همه خانم هایی که باردار هستند دیده نمی شود. برای همین نمی توان فشار خون بالا را به عنوان یکی از علل اصلی علائم بارداری دانست.
علایم بارداری را معمولا چند روز بعد احساس می کنیم ؟
یکی از اولین علایم بارداری اغلب عقب افتادن قاعدگی است که حدود 15 روز پس از تخمک گذاری اتفاق می افتد. و در بعضی از زنان خونریزی لانه گزینی یا گرفتگی عضلات است که معمولا می تواند 5 تا 6 روز پس از بارور شدن تخمک توسط اسپرم رخ دهد. سایر علائم اولیه بارداری مثل حساسیت نوک سینه و تغییرات خلقی برای تشخیص بارداری دشوار است چون این علائم ممکن است نشانه های تغییرات هورمونی باشد .
برخی خانم ها اولین علایم بارداری را یک یا دو هفته پس از لقاح و شکلگیری جنین احساس میکنند، درحالیکه برخی دیگر تا چند ماه هیچ تفاوتی احساس نمیکنند.
براساس تحقیقات انجام شده اکثریت زنان از هفته پنجم تا هشتم معمولا علائم بارداری را احساس می کنند.
کلام آخر
بسیاری از این علائمی که توضیح دادیم مختص بارداری نیستند. برخی می توانند نشان دهند که شما در حال بیمار شدن هستید یا اینکه قاعدگی شما در شرف شروع است. به همین ترتیب، شما می توانید بدون تجربه بسیاری از این علائم باردار شوید. با این حال، اگر قاعدگی شما به تاخیر افتاده است و متوجه برخی از علائم یا نشانههای فوق شدید، یک تست بارداری خانگی انجام دهید یا به پزشک خود مراجعه کنید. اگر تست بارداری خانگی شما مثبت است، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا تحت مراقبت پزشک قرار گیرید.
هر چه زودتر بارداری شما تایید شود، زودتر می توانید مراقبت های دوران بارداری را شروع کنید. اگر قصد بارداری دارید یا تازه متوجه شده اید که باردار هستید، با تجویز پزشک مصرف روزانه ویتامین دوران بارداری را شروع کنید. ویتامینهای دوران بارداری معمولاً حاوی ویتامینها و مواد معدنی مهمی مانند اسید فولیک و آهن هستند که باعث رشد بهتر و تکامل کودک شما می شوند.
مقاله ی پیشنهادی: علائم دیابت بارداری و راه های پیشگیری