لکنت زبان در کودکان و روش های درمان آن
لکنت زبان در کودکان چگونه است و چطور رفع می شود؟

در این مقاله می خواهیم با لکنت زبان در کودکان و روش های درمان آن بیشتر آشنا شویم. اگر کودک شما دچار اختلال در گفتار شد اصلا نگران نشوید بلکه با ما همراه شوید تا زودتر کودکتان بهبود یابد.
لکنت زبان اختلال گفتاری است که زمانی رخ می دهد که کودک نمی تواند روان صحبت کند. افرادی که لکنت زبان دارند می دانند چه می خواهند بگویند، اما در بیان آن مشکل دارند. به عنوان مثال، آنها ممکن است یک کلمه، یک هجا، یا یک صامت یا مصوت را تکرار یا طولانی کنند. یا ممکن است در حین صحبت مکث کنند زیرا به یک کلمه یا صدای مشکل دار رسیده اند.

لکنت زبان در کودکان و روش های درمان
لکنت زبان در کودکان خردسال امری عادی است و بخشی از پروسه ی یادگیری محسوب می شود. کودکان خردسال ممکن است زمانی لکنت زبان داشته باشند که توانایی های گفتاری و زبانی آنها به اندازه کافی رشد نکرده باشد. تا بتوانند به آنچه می خواهند بگویند مسلط شوند. اکثرکودکان این دوره را به سرعت پشت سر می گذارند.
اما گاهی اوقات لکنت زبان یک بیماری مزمن است که تا بزرگسالی ادامه می یابد. این نوع لکنت زبان می تواند بر عزت نفس و تعامل با افراد دیگر تأثیر بگذارد.
در صورت ادامه ی لکنت گفتاری نیاز به گفتاردرمانی، استفاده از وسایل الکترونیکی برای بهبود لکنت و درمان می باشد.
علائم لکنت زبان در کودکان
علائم و نشانه های لکنت زبان در کودکان ممکن است شامل موارد زیر شود: مشکل در شروع یک کلمه، عبارت یا جمله، طولانی کردن یک کلمه یا صداهای درون یک کلمه، تکرار صدا، هجا یا کلمه، سکوت مختصر برای هجا یا کلمات خاص، مکث در یک کلمه (کلمه شکسته) در صورت پیش بینی مشکل انتقال به کلمه بعدی، افزودن کلمات اضافی مانند اوووم ، سفتی یا حرکت بیش از حد صورت یا بالای بدن برای تولید یک کلمه، نگرانی از صحبت کردن، توانایی محدود برای برقراری ارتباط موثر.
علائم فیزیکی لکنت زبان در کودکان و روش های درمان
مشکلات گفتاری لکنت زبان ممکن است با موارد زیر همراه باشد:
- سریع چشمک زدن
- لرزش لب یا فک
- تکان سر یا صورت
- مشت های گره کرده
لکنت زبان ممکن است زمانی که فرد هیجان زده، خسته یا تحت استرس است، یا هنگام احساس خودآگاهی، عجله یا تحت فشار قرار گرفتن، بدتر شود.
شرایطی مانند صحبت کردن در مقابل گروه یا صحبت با تلفن می تواند برای افرادی که دچار لکنت زبان هستند دشوار باشد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم
معمولاً برای لکنت زبان درکودکان و پیدا کردن روش های درمانی به پزشک مراجعه می کنیم. اغلب برای کودکان بین 2 تا 5 سال دوره هایی پیش می آید که ممکن است دچار لکنت شوند. برای اکثر کودکان، این بخشی از یادگیری است و به خودی خود بهتر می شود. با این حال، لکنت زبان مداوم ممکن است برای بهبود تسلط در گفتار نیاز به درمان داشته باشد. اگر با موارد زیر روبه رو شدید به یک پزشک متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید:
- طول کشیدن لکنت زبان بیش از شش ماه
- مکرر و دائمی شدن لکنت که با بزرگ شدن کودک ادامه می یابد
- کودک هنگام صحبت کردن ماهیچه های بدن خود را منقبض می کند و تحت فشار است
- توانایی برقراری ارتباط موثر در مدرسه و یا اجتماعات را ندارد
لکنت زبان باعث اضطراب یا مشکلات عاطفی می شود، مانند ترس یا اجتناب از شرایطی که صحبت کردن ضروری است. اکثر افرادی که دچار لکنت زبان هستند وقتی با خود صحبت می کنند و یا آواز می خوانند لکنت زبان آنها رفع می شود.
علل لکنت زبان در کودکان و روش های درمان
تحقیقات در مورد علل لکنت زبان همچنان در حال انجام است. محققان علل اصلی ایجاد لکنت زبان در کودکان را ناهنجاری هایی در کنترل حرکتی گفتار مانند زمان بندی، هماهنگی حسی و حرکتی می دانند.
یکی از علل اصلی لکنت زبان عامل ژنتیکی است. به نظر می رسد لکنت زبان می تواند ناشی از ناهنجاری های ارثی (ژنتیکی) باشد. تسلط بر گفتار را می توان به دلایلی غیر از لکنت زبان مربوط دانست. سکته مغزی، ضربه مغزی یا سایر اختلالات مغزی می تواند باعث کندی گفتار یا مکث یا صداهای مکرر (لکنت عصبی) شود.
ممکن است کودک شما لکنت زبان نداشته باشد اما در هنگام عصبی بودن یا احساس فشار، دچار اختلال گفتاری شود. گاهی اگر کودک دچار ضربه ی روحی شود مانند از دست دادن یکی از والدین ممکن است به لکنت بیافتد. و یا یک ترس شوکه کننده باعث ایجاد اختلال در گفتار شود.
مدت زمان لکنت در کودک
زمان لکنت در کودکان بسیار متفاوت است. ممکن است کودک شما در یک روز اصلا هیچ لکنت زبانی نداشته باشد ولی روز بعد دوباره این مشکل در او پیش بیاید. میزان لکنت در کودکان ممکن است از این هفته تا هفته ی آینده متفاوت باشد. کم کم این لکنت زبان در اعتماد به نفس کودک تاثیر مخرب می گذارد. به عنوان والد کودک هرچه سریع تر باید درمان را شروع کنیم تا کودکمان اذیت نشود.
درمان لکنت زبان در کودکان
لکنت زبان در کودکان و روش های درمان آن بسیار متنوع است. مثلا یک راه درمانی موثر برنامه ی لیدکامب (Lidcombe) است. یک درمان پرکاربرد وموثر برای لکنت زبان در استرالیا است. در کاهش میزان لکنت کودک بسیار خوب است و اغلب لکنت زبان را به طور کلی متوقف می کند.
برنامه ی لیدکامب با کودکان زیر شش سال بهتر کار می کند، اگرچه می تواند برای کودکان بزرگتر استفاده شود. برنامه ی لیدکامب درمانی است که شما و فرزندتان در خانه در شرایط روزمره انجام می دهید. شما و فرزندتان نیز هفته ای یکبار به متخصص آسیب شناسی گفتار مراجعه کنید. در این بازدیدها گفتار درمان شما را راهنمایی می کند که چگونه وقتی کودکتان بدون لکنت صحبت می کند اورا تشویق کنید. بسته به میزان شدت لکنت، درمان طولانی تر می شود.
اصلا ناامید نباشید و خونسردی خودتان را حفظ کنید. در دنیای پیش رفته ی امروزی هیچ مشکلی لاینحل باقی نمی ماند. شما باید روحیه ی خود را حفظ کنید تا کودکتان زودتر بهبود پیدا کند. در مقاله ی بعدی با برنامه ی لیدکامب بیشتر آشنا می شویم.
اگر برنامه و اپلیکیشن دیگری برای لکنت زبان می شناسید در کامنت ها به ما معرفی کنید تا والدینی که درگیر این مسئله هستن سریع تر بتوانند کودکشان را درمان کنند.
مقاله ی پیشنهادی: تربیت فرزندان شاد
منبع: https://raisingchildren.net.au/preschoolers/development/language-development/stuttering