خروپف زمانی اتفاق می افتد که چیزی جریان هوای عبوری را در طول خواب محدود کند. خروپف بلند یا طولانی مدت خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی را افزایش می دهد. ممکن است بتوانید با کاهش وزن و اجتناب از مصرف الکل قبل از خواب خروپف را متوقف کنید. برای درمان خروپف اقدام کنید تا خواب راحت تری داشته باشید و به هنگام خواب، شریک زندگی تان را آزار ندهید. باید به پزشک مراجعه کنید تا با انجام تست خواب تشخیص بدهد که آیا شما خروپف می کنید یا خیر.
خروپف چیست؟
خروپف زمانی اتفاق می افتد که هوا نمی تواند به راحتی از دهان یا بینی عبور کند. هنگامی که هوا با فشار از یک ناحیه مسدود شده عبور می کند، بافت های نرم دهان، بینی و گلو به یکدیگر برخورد کرده و به لرزه در می آیند. ارتعاشات صدای تق تق، خرخر یا غرغر می دهد. خروپف می تواند خواب را مختل کند. خروپف بلند و طولانی مدت (مزمن) می تواند نشانه ای از یک اختلال جدی به نام آپنه انسدادی خواب باشد. طیف گسترده ای از درمان های جراحی و غیرجراحی می تواند خروپف را متوقف یا کاهش دهد.
چه افرادی خروپف می کنند؟
خروپف بسیار رایج است. هر کسی می تواند در مقطعی از زندگی خود خروپف کند. در مردان بالای 50 سال که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، شایع تر است. تقریباً همه از جمله نوزادان، کودکان و بزرگسالان هر از گاهی خروپف می کنند. برخی از افراد بیشتر از دیگران خروپف می کنند. با افزایش سن، خروپف شایع تر است، زیرا تون عضلانی کاهش می یابد و باعث انقباض راه های هوایی می شود. نوشیدنی های حاوی الکل و برخی داروها باعث شل شدن ماهیچه ها می شود و جریان هوا را در دهان، بینی و گلو محدود می کند.
کام نرم بلند (پشت سقف دهان)، آدنوئیدهای بزرگ شده، لوزه ها یا زبان بزرگ می تواند جریان هوا را از طریق بینی و دهان سخت کند. انحراف سپتوم (غضروف جابجا شده در بینی) می تواند جریان هوا را مسدود کند. اگر والدینی دارید که خروپف می کنند، احتمال خروپف کردن شما نیز زیاد است. گرفتگی بینی به دلیل آلرژی و سرماخوردگی مانع جریان هوا از طریق دهان و بینی می شود. افراد باردار به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش وزن بیشتر احتمال دارد خروپف کنند. افرادی که خروپف می کنند ممکن است در شب چرخش کنند، هنگام بیدار شدن از خواب گلوی خشک و درد داشته باشند و در طول روز احساس خستگی کنند. کمبود خواب می تواند باعث سردرد، مشکل در تمرکز و بدخلقی شود.
تشخیص و آزمایش
پزشک چندین سوال از شما (و شاید از شریک زندگی تان) می پرسد، از جمله اینکه چند وقت یکبار خروپف می کنید، صدای آن چگونه است و رژیم غذایی و سبک زندگی شما چگونه بر خواب شما تأثیر می گذارد. در طول معاینه، پزشک فشار خون شما را بررسی می کند، به صدای قلب شما گوش می دهد و به دهان، بینی و گلوی شما نگاه می کند.
تست خواب
این نوع مطالعه خواب نیاز به گذراندن یک شب در یک مرکز خواب دارد، در یک تخت که ممکن است شباهت به یک اتاق هتل یا در برخی موارد یک اتاق هتل واقعی باشد. شما با سنسورهایی که به قسمت های مختلف بدن شما متصل هستند می خوابید.
این سنسورها امواج مغزی، ضربان قلب و تنفس و خیلی چیزهای دیگر را ثبت می کنند. پزشکان معمولا این آزمایش را طی چند روز تفسیر می کنند ولی شما فقط یک شب باید در کلینیک خواب بگذرانید.
درمان های غیرجراحی خروپف
تغییر سبک زندگی
پرهیز از مصرف الکل قبل از خواب، تغییر وضعیت خواب و حفظ وزنی که برای شما مناسب است می تواند خروپف را کاهش دهد.به پهلو بخوابید نه به پشت. یک بالش کاهنده خروپف را امتحان کنید که سر و گردن شما را هنگام خواب در وضعیت مناسب نگه دارد.
داروها
داروهای سرماخوردگی و آلرژی احتقان بینی را تسکین می دهند و به شما کمک می کنند آزادانه نفس بکشید.
نوارهای بینی
نوارهای انعطاف پذیر به قسمت بیرونی بینی می چسبند و مجرای بینی را باز نگه می دارند. با انجام انواع تست های آلرژی علت خروپف خود را پیدا کنید.
گارد دهانی
استفاده از یک محافظی دهانی هنگام خواب، فک شما را در موقعیت مناسب نگه می دارد تا هوا بتواند جریان یابد. محافظ دهانی که برای اهداف دیگر مانند ورزش و دندان قروچه استفاده می شود، خروپف را برطرف نمی کند.
درمان های خانگی خروپف
متاسفانه درمان گیاهی برای خروپف یافت نشده است. اما برخی از خوردنی ها می تواند از میزان آن بکاهد. این خوردنی ها شامل: عسل، پیاز، دمنوش های گیاهی مثل چای سبز، سیر، روغن زیتون ، دمنوش اسطوخدوس، عصاره ی نعناع، زرد چوبه و زنجبیل. مصرف مقداری از هرکدام از این خوردنی ها قبل ازخواب به آرامش خواب شما کمک بسزایی می کند.
درمان های جراحی خروپف
جراحی برای کوچک کردن یا برداشتن بافت اضافی یا اصلاح یک مشکل ساختاری دهان و بینی انجام می شود. بسیاری از این روش ها کم تهاجمی هستند. اغلب این جراحی ها سرپایی هستند و پزشک با چند برش کوچک جراحی را انجام می دهد. و ممکن است بتوانید همان روز به خانه بروید.
جراحی با لیزر
در این متد جراحی از لیزر استفاده می کند تا زبان کوچک و بخشی از سقف دهان را بردارد. مزیت این نوع جراحی در این است که می توان آن را یک روزه انجام داد و نیازی به بستری و بیهوشی عمومی نخواهد داشت. علاوه بر این معمولا نیاز است که این عمل در چندین نوبت و با فاصله ی چند هفته ای انجام گیرد تا نتیجه ی نهایی حاصل شود.
ابلیشن با فرکانس رادیویی
این تکنیک از انرژی فرکانس رادیویی برای کوچک کردن بافت اضافی در کام نرم و زبان استفاده می کند.
سپتوپلاستی
این روش سپتوم منحرف شده در بینی را صاف می کند. سپتوپلاستی با تغییر شکل غضروف و استخوان جریان هوا را از طریق بینی بهبود می بخشد.
برداشتن لوزه و آدنوئیدکتومی
جراح بافت اضافی پشت گلو (تونسیلکتومی) یا پشت بینی (آدنوئیدکتومی) را برمی دارد.
عوارض خروپف طولانی
خروپف طولانی مدت خطر مشکلات سلامتی را افزایش می دهد، از جمله: کاهش سطح اکسیژن خون، مشکل در تمرکز،خستگی (احساس خستگی شدید در طول روز)، حمله قلبی، فشار خون بالا، سکته و دیابت نوع 2.
منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15580-snoring
مقاله پیشنهادی: جراحی بینی و مراقبت های پس از آن