بارداری و زایمانبیماری هاسلامتقاعدگی

راه های درمان تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

نحوه ی تشخیص سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS) و راه های درمان این بیماری شایع

هیچ آزمایشی برای تشخیص قطعی سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS) وجود ندارد. معمولا پزشکان برای تشخیص و درمان تخمدان پلی کیستیک سابقه ی پزشکی شما، دوره های قاعدگی و تغییرات وزن را مورد بررسی قرار می دهند.

معاینه ی پزشکی شامل بررسی علائمی چون رشد موهای زائد ، مقاومت به انسولین و آکنه است . در بررسی های دقیق تر پزشک  از سونوگرافی واژینال و معاینه ی لگن کمک می گیرد . پزشک شما اندام های جنسی شما رو معاینه خواهد کرد تا از نظر وجود توده ، رشد و یا سایر ناهنجاری ها مطمئن شود .

ممکن است از شما یک تست خون گرفته شود تا سطح هورمون ها مورد بررسی قرار گیرد . مثلا وجود آندروژن بیش از حد در خون عامل این بیماری است . پزشک برای اطمینان بیشتر از شما آزمایش تحمل گلوکز و سطح کلسترول و تری گلیسیرید می گیرد که در زمان ناشتا انجام می شود . برخی از پزشکان از سونوگرافی رحم، تخمدان یا واژینال کمک می گیرند تا ظاهر تخمدان ها و ضخامت پوشش داخلی رحم را مورد بررسی قرار دهند .

سونوگرافی واژینال با انتشار امواج صوتی در واژن و ارسال تصاویری به رایانه کمک به سزایی در این زمینه می کند. در صورت تشخیص سندروم پلی کیستیک تخمدان پزشک فشار خون ، تحمل گلوکز ، سطح کلسترول و تری گلسیسرید شما را اندازه گیری می کند . در مراحل بعدی ، پزشک غربالگری افسردگی ، اضطراب و بررسی اختلالات خواب را توصیه می کند .

راه های درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS)

روش های درمانی تخمدان پلی کیستیک شامل : حل مساله ی ناباروری ، پرمویی ، آکنه و چاقی می باشد که ابتدایی ترین راه،  تغییر سبک زندگی است .

سندروم پلی کیستیک تخمدان
سندروم پلی کیستیک تخمدان و راه های درمان

تغییر سبک زندگی برای درمان تخمدان پلی کیستیک

برای شروع راه،  پزشک با دادن یک رژیم غذایی کم کالری وزن شما را کنترل می کند . از دست دادن حداقل 5 درصد از وزن کمک بسزایی برای درمان می کند . کاهش وزن در میزان اثر بخشی داروها موثر است .

داروهای سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS)

یکی از راه های درمان سندروم پلی کیستیک تخمدان (PCOS) تنظیم چرخه ی قاعدگی است. برای انجام آن پزشک یکی از داروهای زیر را تجویز می کند .

1. قرص های ترکیبی ضد بارداری: این قرص ها که حاوی استروژن و پروژسترون هستند ، باعث کاهش تولید آندروژن در بدن شما می شوند و تنظیم این هورمون ها ، خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش می دهد و مانع از رشد بیش از حد موها و آکنه می شود . به جای قرص می توانید از پچ پوستی و یا حلقه ی واژن استفاده کنید که حاوی استروژن و پروژسترون است .

2.پروژسترون درمانی: مصرف پروژسترون به مدت 10 الی 14 روز هر یک الی دو ماه می تواند قاعدگی شما راتنظیم کند و مانع از ایجاد سرطان آندومتر شود . پروژسترون درمانی ،سطح آندروژن را بهبود نمی بخشد و مانع از بارداری نمی شود بنابراین برای پیشگیری از بارداری باید از روش های پیشگیری استفاده کنید .

3.کلومیفن: داروی خوراکی ضد استروژن است که در اولین روز از چرخه ی قاعدگی مصرف می شود .

4.لتروزول (فمارا): این روش درمانی سرطان پستان است که می تواند تخمدان ها را تحریک کند .

5.متفورمین: داروی درمان دیابت نوع 2 است که مقاومت به انسولین را بهبود می بخشد و سطح انسولین را در خون کاهش می دهد . اگر با مصرف کلومیفن باردار نمی شوید ،پزشک متفورین را تجویز خواهد کرد .

6.گنادوتروپین ها: داروی هورمونی و تزریقی است که برای کاهش رشد موهای زائد تجویز می شود .

7.اسپیرونولاکتون: دارویی که برای کاهش آندروژن در پوست تجویز می شود . این دارو می تواند نقص مادرزادی ایجاد کند بنابراین هنگام استفاده حتما از داروهای پیشگیری از بارداری استفاده کنید.

8.افلورنیتین (وانیقا): نوعی کرم است که رشد موهای صورت را کاهش می دهد .

توصیه ها 

سعی کنید وزن خود را در حد متعادل نگه دارید تا سطح انسولین و آندروژن شما کاهش پیدا کند . مصرف کربوهیدرات ها را کاهش دهید . از یک رژیم غذایی کم چرب و کم کالری پیروی کنید .  کربوهیدرات های پیچیده را انتخاب کنید که سطح قند خون شما را به سرعت بالا ببرند . ورزش به کاهش قند خون شما کمک می کند . در صورتی که مبتلا به این سندروم هستید فعالیت های روزانه ی خود را افزایش دهید و وزن خودرا تحت کنترل قرار دهید تا از ابتلا به دیابت جلوگیری شود .

پیش از مراجعه به پزشک علائم خود را شناسایی کنید و داروهای که مصرف می کنید به همرا دوز مصرف را با پزشک خود اطلاع دهید . سوالات خود را یادداشت کنید و از پیش آماده کنید تا از پزشک خود بپرسید . تاریخ چند دوره ی آخر قاعدگی خود را یادداشت کنید تا به پزشک خود اطلاع دهید .

مقاله ی پیشنهادی : سندروم پیش از قاعدگی (PMS) چیست ؟

 منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagnosis-treatment/drc-20353443

اگر این مقاله برای شما مفید بود امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا