راه تشخیص : تا به حال یافته های فیزیکی یا آزمایشگاهی معتبری برای تشخیص این سندروم یافت نشده است . به احتمال زیاد دکتر شما با بررسی خلقیات و علائم خاصی که پیش از قاعدگی تکرار می شود می تواند این بیماری را تشخیص دهد . این علائم باید همیشه پیش از قاعدگی تکرار شوند تا بتوان جزء علائم PMS در نظر گرفته شوند . بنابراین دکتر از شما می خواهد که علائم پیش از قاعدگی خود را حداقل طی دو دوره ثبت کنید و در یک تقویم ، تاریخ دقیق شروع قاعدگی را یادداشت کنید . گاهی علائم مشابهی از سایر بیماری ها سبب می شود که شما تصور کنید دچار PMS شده اید در حالیکه این طور نیست . مثلا سندروم خستگی مزمن ،اختلالات تیروئید ،اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب ، همه دارای علائم مشابه PMS هستند . اگر دچار این علائم شدید حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایش و غربالگری خلق و خو و تیروئید به طور مشخص به تشخیص درست بیماری شما بپردازد .
علائم سندروم پیش از قاعدگی PMS
معمولا یک هفته پیش از شروع قاعدگی شما تغییراتی را در خلق و خوی و گوارش خود احساس می کنید . احساس تورم در برخی از نواحی بدن ، بی حوصلگی ، خستگی ،سنگینی و کرختی همه از علائم سندروم پیش از قاعدگی هستند . این سندروم در بین زنان بسیار شایع است .
راه های درمان سندروم پیش از قاعدگی
در بسیاری از زنان تغییر در سبک زندگی می تواند اصلی ترین راه درمان این سندروم باشد . اما بسته به شدت این بیماری پزشک می تواند یک یا چند دارو به شما تجویز کند که میزان اثربخشی این داروها در افراد مختلف متفاوت است . این داروها شامل : داروهای ضد افسردگی ،مهارکننده ی جذب سروتوئین که شامل فلوکستین (پروزاک سارافم ) ، پاروکستین سرترالین ( زولوفت ) و غیره هستند که همگی در کاهش علائم خلق و خو موثرهستند . SSRI اولین داروی موثر در درمان PMS است و با توجه به توصیه ی پزشکان برخی از زنان مبتلا به PMs لازم نیست که این داروها را به طور روزانه مصرف کنند و تنها دو هفته پیش از شروع قاعدگی باید از این داروها استفاده کنند. یک سری دیگر از داروها ، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی هستند مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم که قبل یا در زمان شروع پریود تجویز می شود که ناراحتی های مربوط به پستان را رفع می کنند . داروی اسپیرونولاکتون ادرار آور است که می تواند برخی از علائم PMS را کاهش دهد . این داروها تخمک گذاری را متوقف می کنند که خود در تسکین علائم بسیار موثر هستند .
برای درمان سندروم پیش از قاعدگی سبک زندگی خود را تغییر دهید
گاهی با تغییر سبک زندگی ، نحوه ی غذا خوردن ، ورزش کردن و تغییر رویکردهای خود علائم سندروم ، کنترل و یا کاهش می یابد . رژیم غذایی خود را اصلاح کنید . برای کاهش نفخ و احساس سیری وعده های غذایی کم حجم و مکرر بخورید . نمک و غذاهای شور را کم کنید و در عوض از غذاهای حاوی کربوهیدرات های پیچیده مانند میوه ها ،سبزیجات و غلات کامل بیشتر استفاده کنید . حتما از غذاهای حاوی کلسیم در رژیم غذایی خود استفاده کنید . و اگر تحمل کلسیم را ندارید از مکمل های کلسیم استفاده کنید . از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید . حتما روزی 30 دقیقه ورزش کنید این ورزش ها می تواند شامل : پیاده روی ، دوچرخه سواری ،شنا و یا دیگر فعالیت های هوازی شود . ورزش مکرر ، سلامت عمومی بدن شما را ارتقا می بخشد و علائم افسردگی و خستگی مزمن را کاهش می دهد .
برای درمان سندروم پیش از قاعدگی استرس خود را کاهش دهید
به اندازه ی کافی بخوابید . برای ایجاد آرامش و رفع استرس از تمرینات یوگا و ماساژ استفاده کنید . علائم خود را برای چند ماه یادداشت کنید تا بیشتر خلق وخوی خود را مورد مطالعه و بررسی قرار دهید .
برای درمان سندروم پیش از قاعدگی از مکمل های غذایی مناسب استفاده کنید
کلسیم ، منیزیم ، ویتامین E و ویتامین B6 همه تسکین دهنده ی علائم سندروم گزارش شده اند . داروهای گیاهی که در تسکین این سندروم موثر هستند جینکو ، زنجبیل ، گیاه شاتوت ،روغن گل مغربی و خار مریم هستند . قبل از مصرف آنها حتما با پزشک خود مشورت کنید چرا که ممکن است اثرات جانبی خاصی داشته باشند یا با داروهای دیگر تداخل دارویی داشته باشند . مثلا خار مریم اثر قرص های ضد بارداری را کاهش می دهد . اثر بخشی این داروها قطعی نیست . هیچ تضمینی در مورد ایمنی و اثر بخشی این داروها وجود ندارد پس حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید . یکی دیگر از راه های موثر درمانی، طب سوزنی است که در موارد بسیاری اثر بخشی چشم گیری در این زمینه گزارش شده است .