
ترک های پوستی معمولا به شکل رگه های فرورفته و برجسته در پوستتان دیده می شوند . این ترک ها گاهی قرمز، بنفش یا نقره ایی روی پوستتان ظاهر می شوند . این ترک ها اغلب در نواحی شکم ، پهلو ، سینه ها ، باسن ، پشت زانوها و ران ها دیده می شوند . این ترک ها معمولا در زمان بارداری در پوست شما ظاهر می شوند . اما گاهی در دیگر مراحل زندگی شاهد آنها هستید . این ترک ها گاهی ارثی بوده و اگر در خانواده ی شما پدر ،مادر ، پدربزرگ یا مادربزرگ به این ترک ها مبتلا باشند شما نیز ممکن است در معرض ابتلا به آنها باشید . حتی اگر دچار این ترک ها شدید راه حل هایی وجود دارد تا از شر آنها خلاص شوید . در اینجا به چند نکته قابل توجه برای رفع ترک های پوستی اشاره می کنیم.
1- وزن خود را کنترل کنید !
یکی ازکارآمدترین روش ها برای پیشگیری از ایجاد این ترک ها کنترل وزنتان است . در صورتی که باردار باشید یا خیر باید مراقب اضافه کردن وزن خود باشید . چرا که این ترک ها معمولا به دلیل افزایش و کاهش سریع وزن ایجاد می شوند . در نتیجه ی افزایش سریع وزن پوست شما کشیده می شود و متعاقبا این ترک ها را روی پوستتان ظاهر می شوند. شما همچنین ممکن است بعد از کاهش یکباره ی وزن خود شاهد حضور این ترک ها باشید . گروهی از افراد، وقتی به سن بلوغ می رسند این ترک ها را روی پوست خود مشاهده می کنند. گروهی دیگر از ورزشکاران بدن ساز، که از استروئیدها استفاده می کنند دچار این ترک های پوستی در بدن خود می شوند. اگر بعد از افزایش یا کاهش یکباره ی وزن خود شاهد ترک های پوستی شدید فورا برای درمان اقدام کنید . به پزشک مراجعه کنید تا با کشف علت راه حل درمانی ارائه دهد .
2- بدن خود را مرطوب نگهدارید
به اندازه ی کافی آب بنوشید تا پوست شما نرم و مرطوب باقی بماند . پوست نرم و مرطوب کمتر در معرض ایجاد ترک های پوستی است . روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید و از نوشیدن بیش از اندازه ی نوشیدنی های کافئین دار پرهیز کنید . چرا که خطر ابتلا به این ترک های پوستی را افزایش می دهند . اگر جزء افرادی هستید که دائم قهوه می نوشید باید با نوشیدن آب کافی این عدم تعادل را جبران کنید و گاهی به جای قهوه از دمنوش های گیاهی استفاده کنید .
3- روزانه از مواد مغذی استفاده کنید
اگر بدن شما دچار کمبود مواد مغذی باشد ، ترک های پوستی روی پوستتان ظاهر می شود . غذاهایی را بخورید که سلامت پوستتان را تضمین می کنند . این غذاها شامل غذاهایی هستند که غنی از ویتامین C ، ویتامین D ،ویتامین E ، روی و پروتیئن هستند . اطمینان حاصل کنید که غذاهای مصرفی تان فرآوری شده نباشد و فاقد رنگ های مصنوعی باشند . برای مثال صبحانه تخم مرغ ، نان تست گندم سبوس دار و توت خشک استفاده کنید از محصولات متنوع استفاده کنید تا سلامتی شما را تضمین کنند .
4- ویتامین C را در رژیم غذایی خود بگنجانید
کلاژن نقش مهمی در ایجاد استحکام و خاصیت کشسانی پوست شما دارد . نقش اصلی این ماده کاهش چین و چروک پوست شماست . اما می تواند مانع از ایجاد ترک های پوستی نیز شود . ویتامین C در بسیاری از میوه ها و سبزیجات یافت می شود . علی الخصوص مرکباتی مثل لیمو و پرتقال غنی از ویتامین C هستند .
5- ویتامین D مصرف کنید
تحقیقی معتبر در این زمینه انجام شده است که نشان می دهد رابطه ی معناداری بین کمبود ویتامین D و ایجاد ترک های پوستی وجود دارد . اگرچه تحقیقات بیشتری باید انجام بگیرد تا درستی این رابطه ثابت شود . اما شما می توانید با مصرف میزان مناسبی از ویتامین D مانع از ایجاد این ترک ها شوید . آسان ترین راه برای جذب این ویتامین ، قرار گرفتن در معرض آفتاب است. این ویتامین اغلب به نان ، غلات ، محصولات لبنی مانند شیر و ماست اضافه می شود .
6- غذاهای غنی از روی مصرف کنید
روی ماده ی مغذی بسیار مهمی برای سلامتی پوست است . این ماده ی معدنی به کاهش التهابات پوست کمک می کند و در ترمیم زخم ها نقش موثری دارد . شواهد دقیقی مبنی بر کمبود روی و ایجاد ترک های پوستی موجود نیست . اما مصرف میزان قابل قبولی از آن توسط متخصصان بسیار توصیه شده است . غذاهایی که روی کافی دارند شامل :” ماهی و آجیل ها هستند که با مصرف آنها می توانید به سلامتی پوستتان کمک کنید .
7- وقتی ترک های پوستی تان تازه است آنها را درمان کنید
حتی اگر نمی توانید مانع از ایجاد ترک های پوستی شوید در کوتاه مدت اقدام به درمان آنها کنید . در اولین فرصت که متوجه ایجاد این ترک های پوستی شدید به پزشک مراجعه کنید تا علت را بررسی کرده و زودتر درمان را شروع کند . ترک های پوستی که تازه هستند زودتر قابل درمان هستند .
چه کسانی بیشتر دچار ترک های پوستی می شوند ؟
افرادی که بیشتر تحت خطر ابتلا به ترک های پوستی هستند شامل :
1- زنان ، اغلب بیشتر دچار ترک پوستی می شوند
2- داشتن سابقه ی فامیلی
3- باردار بودن
4- افزایش یا کاهش یکباره ی وزن
5- ورزشکارانی که از استرویئدها استفاده می کنند
6- داشتن اختلالات ژنتیکی مانند سندروم کوشینگ یا سندروم مارفان
ترک پوستی در زمان بارداری
بارداری یکی از رایج ترین مواردی است که زنان متوجه ترک های پوستی می شوند . تخمین زده شده است که 50 تا 90 درصد از زنان باردار قبل از زایمان متوجه ترک های پوستی می شوند . برخی از متخصصان معتقد هستند که هورمون هایی که در دوران بارداری آزاد می شوند شما را مستعد ایجاد ترک های پوستی می کنند.
آیا ترک های پوستی در دوران بارداری با سایر ترک های پوستی متفاوت است ؟ شاید . عده ایی معتقد هستند که هورمون هایی که در زمان بارداری ترشح می شوند شما را مستعد ایجاد ترک های پوستی می کنند . این هورمون ها آب بیشتری را وارد بافت های پوستی می کنند ودر نتیجه هنگام کشیده شدن پوست ، ترک هایی روی آن ایجاد می شود . شما می توانید برای جلوگیری از بروز این ترک ها ، پوست خود را با روغن های مناسب چرب کنید . بهترین راه برای جلوگیری از این ترک ها رعایت روزانه ی رژیم غذایی تان است . اگر رژیم متعادلی را پیش بگیرید یکباره وزنتان اضافه یا کم نمی شود تا در معرض ابتلا به این ترک ها قرار بگیرید . اگر در دوران بارداری یا سایر مراحل زندگی خود دچار این ترک ها شدید خیلی ذهن خود را درگیر نکنید چرا که پس از پایان دوران بارداری این ترک ها از رنگ قرمز به صورتی یا نقره ای کم رنگ تبدیل می شوند .
درمان ترک های پوستی
شاید پیش گیری از ایجاد ترک های پوستی کار چندان راحتی نباشد اما کارهایی هست که می توانید انجام دهید تا درمان شوند به خصوص در مراحل اولیه .
کرم ریتنوئید برای رفع ترک های پوستی
کرم ریتنویئد یک داروی موضعی است که از ویتامین A تهیه می شود . ظاهر پوست شما ممکن است پس از مصرف ریتنوئید بهبود یابد . به خصوص اگر ترک های پوستی شما تازه باشند . این کرم ها به بازسازی کلاژن در پوست شما کمک می کنند . در صورتی که باردار هستید یا در دوران شیردهی به سر می برید، قبل از مصرف این کرم ها با پزشک خود مشورت کنید . اکثر پزشکان معتقد هستند که در زمان بارداری و شیردهی نباید از این کرم ها استفاده کنید .
لیزردرمانی برای رفع ترک های پوستی
یکی از روش های درمان ترک های پوستی لیزر درمانی است . لیزر درمانی سبب تحریک تولید کلاژن یا الاستین در پوست می شود. لیزردرمانی انواع مختلف دارد و پزشک می تواند به شما کمک کند تا درمان مناسب خود را انتخاب کنید .
اسید گلیلولیک برای رفع ترک های پوستی
کرم های اسید گلیکولیک جزء لایه برداران شیمیایی هستند که گزینه ی دیگری برای درمان و کم رنگ کردم ترک های پوستی هستند. بسیاری از این روش های درمانی پرهزینه و مقرون به صرفه نیستند و تحت پوشش بیمه قرار ندارند.
کلام آخر
ترک های پوستی باگذر زمان کم رنگ می شوند و کمتر قابل توجه قرار می گیرند . پیش گیری از آنها دشوار است و هیچ راه حل تضمینی برای پیش گیری 100 درصد قطعی وجود ندارد . شاید بسیاری از روغن ها و کرم های مراقبتی در تبلیغات، رفع ترک های پوستی و درمان این ترک ها را تضمین کنند اما هیچ پشتوانه ی علمی برای تضمین آنها وجود ندارد . سعی کنید وزن تان را به طورمتعادل حفظ کنید . پوستتان را مرطوب کنید . در جست و جوی رژیم غذایی سالم و مغذی باشید و اگر متوجه این ترک های پوستی شدید فورا به پزشک مراجعه کنید تا قبل از اینکه ترک ها کهنه شوند اقدام به تشخیص و درمان کنند.
منبع : https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-stretch-marks