9 راهبرد کاربردی برای پیشگیری از بارداری
گزینه های مناسب برای پیشگیری از بارداری وجود دارد اما سوال این است که کدام گزینه برای شما مناسب تر است . بسته به سبک زندگی خود باید یکی از این روش ها را انتخاب کنید . تاریخ بزرگداشت روز جهانی پیشگیری از بارداری تاریخ 26 سپتامبراست . با ما همراه باشید تا با کاوش در محبوب ترین انواع راه های پیشگیری از بارداری ، با تصاویر آن ها را برای شما تجزیه و تحلیل کنیم .
1- کاندوم یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از بارداری
کاندوم ، تنها راه پیشگیری از بارداری است که از عفونت های مقاربتی STI (برای بیماری های مقاربتی می توانید اینجا را کلیک کنید) محافظت می کند و همچنین از بارداری جلوگیری می کند . این روش پیشگیری فاقد هرگونه هورمون است و به راحتی می توانید با خود کاندوم حمل کنید . کاندوم در انواع زنانه و مردانه در بازار موجود است . کاندوم های مردانه زمانی که آلت تناسلی مرد تحریک شده و بزرگ شده اند قابل استفاده است . این کاندوم ها از جنس لاتکس هستند و از عبور مایعات جنسی بین افراد جلوگیری می کنند . کاندوم های زنانه قبل از رابطه ی جنسی در واژن قرار می گیرند . البته این کاندوم ها به اندازه ی کاندوم های مردانه موثر نیستند و شاید مدت ها طول بکشد تا به آن ها عادت کنید .
مزایای کاندوم :
بهترین محافظ عفونت های مقاربتی است و همیشه قابل دسترس است و فاقد هرگونه هورمونی است .
معایب کاندوم :
ممکن است در زمان رابطه پاره شود و برخی افراد به مواد آن آلرژی دارند .
2- قرص های ضد بارداری خوراکی
این قرص های کوچک روزی 1 عدد مصرف می شوند . این قرص ها بیشتر توسط زنان استرالیایی مصرف می شوند . چند نوع مختلف از این قرص ها وجود دارد که شاید بررسی کنید کدام یک برای شما موثر تر است . این قرص ها شامل ترکیب استروژن و پروژسترون است . قرص های کوچک تنها از یک هورمون پروژسترون ساخته شده اند . این قرص ها می توانند فواید بسیاری داشته باشند اما یادآوری برای مصرف روزانه این قرص ها بسیار ضروری است . این قرص ها بدون نسخه ی پزشک در دسترس نیستند . پس برای تهیه ی آن ها حتما باید به یک پزشک مراجعه کنید .
مزایای قرص های ضد بارداری : وقتی به درستی استفاده شوند بسیار موثر هستند باعث تحریک جنسی می شوند و رابطه ی جنسی موثر ایجاد می کنند . برخی از این قرص ها قاعدگی سنگین و دردناک را تسکین می دهند .
معایب قرص های ضدبارداری : اگر فراموش کنید این قرص ها را به طور مرتب مصرف کنید ممکن است اثر بخشی آنها کم شود . تنها زن ها می توانند این قرص ها را مصرف کنند و ازانتقال بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کنند . برای زنانی که نمی توانند از بارداری های حاوی استروژن استفاده کنند مناسب نیستد . حتما باید با نسخه ی پزشک تهیه شوند .
3-دستگاه داخل رحمی IUD
این دستگاه کوچک که شبیه حرف T انگلیسی است از مواد حاوی هورمون پروژسترون و پلاستیک ساخته شده است و توسط یک کارشناس مامایی در رحم شما جاگذاری می شود . این یک روش پیشگیری از بارداری طولانی مدت و برگشت پذیر است که بسته به نوع آن می تواند 3 تا 10 سال در جای خود باقی بماند . برخی از IUD ها حاوی هورمون هایی هستند که به تدریج آزاد می شوند و مانع از بارداری می شوند .بعد از نصب IUD پنج روز بعد شما می توانید به عنوان محافظ جنسی رویش حساب کنید . IUD هایی که از جنس مس هستند 99 درصد موثر هستند و آنهایی که حاوی هورمون ها هستند 99.8 درصد موثر هستند. بنابراین شما درصد بسیار بالایی محافظت می شوید.
معایب : در شش ماه اول شما دچار خونریزی نامنظم و لکه بینی می شوید . برای برداشتن و گذاشتن آن باید به مرکز بهداشتی مراجعه کنید و این دستگاه ها از انتقال بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کنند .
4-ایمپلنت پیشگیری از بارداری
یک میله ی کوچک و انعطاف پذیر است که در زیر بازوی یک زن قرار داده می شود و نوعی هورمون پروژسترون آزاد می کند که تخمک گذاری را متوقف می کند و در نتیجه سبب ضخیم شدن دیواره ی رحم شده و مانع از ورود اسپرم به داخل آن می شود . برای کاشت و برداشت این میله نیاز به بی حسی موضعی است . بعد از سه سال باید این میله تعویض شود .
مزایای کاشت ایمپلنت : رابطه ی جنسی را قطع نمی کند . یک گزینه ی پیشگیری از بارداری طولانی مدت و برگشت پذیر است .
معایب : به یک کارشناس مامایی نیاز است تا نصب شده یا برداشته شود و گاهی اوقات ممکن است در ابتدای نصب دچار خونریزی نامنظم شوید و در برابر بیماری های مقاربتی شما را محافظت نمی کند .
5-تزریق های پیشگیری از بارداری
این ماده به باسن و بازوی خانم ها تزریق می شود و طی 12 هفته ی بعد این هورمون به آرامی آزاد شده و وارد جریان خون شما می شود .
جوانب مثبت : تزریق تا سه ماه ادامه دارد . بسیار موثر است و رابطه ی جنسی را قطع نمی کند و سبب بالا رفتن میل جنسی می شود .
معایب : تزریق ممکن است سبب پریود نامنظم و یا لکه بینی شود و از بیماری های مقاربتی جلوگیری نمی کند .
6-قرص های اورژانسی ضد بارداری
قرص ها اورژانسی ضد بارداری می توانند بعد از رابطه ی جنسی مصرف شوند . در صورت عدم استفاده از هیچ گونه محافظتی و یا در صورت پاره شدن کاندوم در حین رابطه ی جنسی یا تجاوز می توان از قرص های اورژانسی استفاده کرد . در واقع تا 5 روز بعد از رابطه ی جنسی بدون محافظ موثر است . هرچه زودتر مصرف شود ، موثرتر است اگر سه روز اول بعد از رابطه ی جنسی مصرف شود اثر بخشی اش بالاست . از حدود 85 درصد از حاملگی های پیش بینی نشده جلوگیری می کند . این قرص ها حاوی دوزهای خاصی از هورمون های زنانه هستند که هر خانمی می تواند از آنها استفاده کند . این داروها را می توان بدون نسخه ی پزشک از داروخانه خریداری کرد. عوارض جانبی اسهال ، تهوع و استفراغ است و ممکن است دوره ی قاعدگی بعدی شما با تاخیر یا زودرس باشد و از STI محافظت نمی کنند .
7-حلقه های پیشگیری از بارداری
این روش شامل یک حلقه ی پلاستیکی انعطاف پذیر است که به طور مداوم هورمون آزاد می کند این حلقه توسط فرد در واژن قرار می گیرد و به مدت سه هفته در جای خود باقی می ماند و سپس باید برداشته شود تا یک هفته استراحت کنید و یکی دیگر را وارد کنید . حلقه ، حاوی هورمون های استروژن است . این همان هورمونی است که در قرص های ترکیبی ضد بارداری خوراکی استفاده می شود اما دوز کمتری دارند.
8-دیافراگم
دیافراگم گنبدی شکل از جنس سیلیکونی نرم و کوچک است که برای جلوگیری از ورود اسپرم به رحم در داخل واژن قرار می گیرد . مانند کاندوم مردانه عمل می کند و نمی گذارد اسپرم به تخمک برسد و یک مانع فیزیکی است . دیافراگم باید حداقل شش ساعت بعد از رابطه ی جنسی در جای خود بماند . اما بیشتر از 24 ساعت بعد از رابطه ی جنسی باید بیرون آورده شود .
مزایا : شما می توانید از یک دیافراگم تا دو سال استفاده کنید البته اگر خوب از آن مراقبت کنید.
معایب : باید حواستان به ساعت باشد . تاثیر آن خوب است ولی نه به اندازه ی قرص ، ایمپلنت یا IUD .
9-عقیم سازی برای پیشگیری از بارداری
این روش از بین بردن کامل توانایی تولید مثل است که از طریق جراحی تهاجمی باز انجام می شود و یک روش دائمی پیشگیری از بارداری است. معمولا برای افرادی کاربرد دارد که مطمئن هستند دیگر بچه نمی خواهند. عقیم سازی برای زنان و مردان قابل انجام است .