بیماری هاجنسی و زناشواییسلامت

انواع بیماری های مقاربتی

بیماری های مقاربتی STD یا عفونت های مقاربتی STI  هستند که عموما بر اثر تماس جنسی ایجاد می شوند . باکتری ها، ویروس ها و انگل ها باعث ایجاد این بیماری ها می شوند که ممکن است از طریق خون ، مایع منی و یا ترشحات واژن از فردی که بیمار است به فرد دیگر منتقل شود . گاهی این عفونت ها می توانند به صورت غیر جنسی نیز منتقل شوند . مثلا مادر به نوزاد در دوران بارداری یا زایمان یا از طریق خون و سوزن های مشترک . STD همیشه دارای علائم خاصی نیست. گاهی ابتلا به بیماری مقاربتی از افراد به ظاهر سالم امکان پذیر است .

علائم بیماری های مقاربتی

بیماری های مقاربتی یا عفونت های مقاربتی می توانند طیف وسیعی از علائم و نشانه ها را دارا باشند . حتی ممکن است با هیچ علائم خاصی همراه نباشند . بنابراین ممکن است تا زمان تشخیص پزشک خیلی مورد توجه قرار نگیرند . علائم و نشانه هایی که ممکن است نشان دهنده ی STD باشند  در زیر مورد بررسی قرار می گیرند :

زخم یا برجستگی در ناحیه ی تناسلی یا رکتال ، ادرار دردناک و سوزش آور ، ترشحات غیر معمول واژن یا بوی عجیب ، ترشحات از آلت تناسلی مرد ، درد در هنگام رابطه ی جنسی ، غدد لنفاوی متورم و دردناک به ویژه در کشاله ی ران . گاهی اوقات  STD شیوع بیشتری دارد و درد در زیر شکم احساس می شود و با تب همراه است . این علائم ممکن است چند روز پس از مواجهه ، ظاهر شوند یا اینکه سالها طول بکشد تا علائم بروز کند.

چه موقع به پزشک مراجعه کنید

اگر شما از نظر جنسی فعال هستید ممکن است در معرض بیماری های مقاربتی باشید اگر با علائم بالا روبرو شدید حتما به پزشک مراجعه کنید تا درمان هرچه سریع تر آغاز شود .

علت ایجاد این بیماری ها و عفونت ها ی مقاربتی

باکتری هایی چون : سوزاک ، سفلیس ،کلامیدیا ، انگل : تریکومونیازیس ، ویروس هایی چون : ویروس پاپیلومای انسانی که عامل زگیل تناسلی است ، تبخال دستگاه تناسلی ، HIV همگی عامل اصلی بیماری ها ی مقاربتی هستند . فعالیت های جنسی در شیوع بسیاری از انواع دیگر عفونت ها نقش دارند . اگرچه آلودگی بدون تماس جنسی نیز امکان پذیر است به عنوان مثال می توان به ویروس های هپاتیت A,B,C شیگا و ژیاردیا روده اشاره کرد .

عوامل خطر آفرین

هرکسی که در رابطه جنسی است در معرض این بیماری های خطرناک است عواملی که این خطرات را تشدید می کند عبارتند از : داشتن رابطه ی جنسی بدون محافظ و کاندوم مناسب ، استفاده نادرست از کاندوم نیز می تواند خطر را افزایش دهد . رابطه ی جنسی دهانی ممکن است خطر کمتری داشته باشد اما اگر عفونتی وجود داشته باشد چون بدون حفاظ و سد دندانی است انتقال به دهان صورت می گیرد . برای رابطه ی دهانی از محافظ سیلیکونی دندانی استفاده کنید . داشتن تماس جنسی با چندین نفر ، هرچه بیشتر با افراد بیشتری تماس جنسی داشته باشید ، خطر ابتلا بیشتر می شود . اگر یکبار به بیماری های مقاربتی مبتلا شوید ممکن است دوباره این اتفاق بیافتد چون مهار این بیماری ها کار چندان راحتی نیست . اگر دچار تجاوز جنسی شدید حتما به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید با غربالگری و درمان ، از حمایت عاطفی برخوردار شوید . استفاده از الکل یا داروهای تفریحی خطر ابتلا را افزایش می دهد . تزریق دارو با سرنگ خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی ،HIV ،هپاتیت نوع C,B را افزایش می دهد . جوان بودن خود دلیلی برای افزایش ریسک ابتلا به این بیماری هاست چرا که خطر ابتلا در افراد بین 15 تا 24 سال بسیار بیشتر است . مردانی که برای درمان اختلال نعوظ از داروهایی مانند سیلدنافیل ، تادالافیل و واردنافیل استفاده می کنند در خطر ابتلا به این بیماری ها هستند پس  مطمئن شوید که در مورد اقدامات جنسی ایمن اطلاعات کافی کسب کرده اید . انتقال مادر به نوزاد یکی از راه های غیر جنسی است  ، برخی از بیماری های مقاربتی مانند سوزاک ، کلامیدیا ، HIV و سفلیس می تواند در زمان زایمان یا بارداری به کودک منتقل شود . این بیماری ها می تواند مشکلات جدی یا حتی باعث مرگ نوزادان شود. تمام زنان باید از نظر این عفونت ها غربال شده و تحت مراقبت و درمان قرار بگیرند .

عوارض بیماری های مقاربتی

از آنجاییکه که بسیاری از افراد در مراحل اولیه بیماری مقاربتی STD یا عفونت مقاربتی STI  علائم خاصی را تجربه نمی کنند ، غربالگری STI در پیشگیری از عوارض مهم است .

عوارض احتمالی بیماری های مقاربتی

درد گلو ، عوارض بارداری ، التهاب چشم ،آرتروز ، بیماری های لگنی ، ناباروری ، بیماری های قلبی ، سرطان های خاصی مانند سرطان رحم و مقعد مرتبط با HPV.

راه های پیشگیری

روش های مختلفی برای جلوگیری یا کاهش خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی یا عفونت های مقاربتی وجود دارد . موثرترین راه جلوگیری از رابطه ی جنسی با افراد آلوده است . تداوم رابطه ی جنسی با یک فرد است که مدت ها با او رابطه داشتید و مطمئن هستید که بیمار نیست . اگر با شریک جدیدی وارد رابطه شده اید پیش از انجام رابطه ی واژینال و مقعدی حتما آزمایش غربالگری STD را انجام دهید تا مطمئن شوید که فرد سالم است .

رابطه ی جنسی دهانی

این نوع رابطه خطر کمتری دارد به شرط اینکه از کاندوم یا سد دندانی که از جنس لاتکس و یا سیلیکون نرم است استفاده کنید .

تزریق واکسن

واکسن بزنید ، واکسیناسیون زود هنگام قبل از شروع رابطه ی جنسی در جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری ها و عفونت های مقاربتی کمک می کند .  واکسن هایی برای جلوگیری از ویروس پاپیلومای انسانی ، هپاتیت نوع A,B  در دسترس هستند . واکسن HPV برای دختران و پسران 11و 12 ساله توصیه می شود . اگر به طور کامل واکسینه نشوید دختران و زنان از سن 26 سالگی به بعد واکسن دریافت می کنند . واکسن هپاتیت B معمولا به نوزادان تزریق می شود و هپاتیت A برای کودکان 1 ساله توصیه می شود هردو واکسن برای افرادی که در معرض ابتلا به عفونت قرار دارند مانند مردانی که با مردان دیگر رابطه ی جنسی دارند، مصرف کنندگان موارد مخدر توصیه می شود . به طور مداوم و صحیح از کاندوم و سدهای دندانی استفاده کنید . برای عمل جنسی چه از طریق دهانی ، چه واژن و مقعد از کاندوم لاتکس استفاده کنید و هرگز از روان کننده های نفتی و روغنی مانند ژله ی نفتی همراه با کاندوم لاستیکی یا سد دندانی استفاده نکنید .

کاندوم های ساخته شده از مواد طبیعی برای جلوگیری از بیماری های مقاربتی مناسب نیستند . برای درامان ماندن از این بیماری ها چون HPV که عامل زگیل تناسلی است از کاندوم لاتکس استفاده کنید . همچنین اشکال جلوگیری از بارداری مثل قرص های ضد بارداری یا IUD از STI  محافظت نمی کند . از مصرف بیش از حد الکل و مواد مخدر جلوگیری کنید حتما شریک جنسی خود را خوب بشناسید و از سلامت بدنیش اطمینان حاصل کنید . مردانی که ختنه شده اند کمتر در معرض انتقال HPV و تبخال هستند .

مقاله دیگر بانو مگ درباره زگیل ناحیه ی تناسلی شاید برایتان جالب باشد. 
بخوانید

منبع : https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240

 

اگر این مقاله برای شما مفید بود امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا