در مقالات پیشین با علل مختلف ریزش مو و درمان آن آشنا شدیم در این مقاله می خواهیم با یکی از بیماری های خود ایمنی به نام آلوپسی آره آتا آشنا شویم که سبب ریزش مو می شود و راه های درمانی را مورد بررسی قرار دهیم. آلوپسی آره آتا نوعی بیماری خودایمنی است که بدن به فولیکول های مو حمله می کند که خود سبب ریزش موها به شکل دایره ای می شود. که طاسی تکه تکه نامیده می شود.
نحوه ی تشخیص آلوپسی آره آتا
برای تشخیص، باید نواحی که دچار طاسی شده اند، مورد بررسی قرار بگیرند. و متخصص ناخن های شما را نیز معاینه می کند. از آنجایی که دلایل زیادی برای ریزش مو وجود دارد، گاهی اوقات آزمایش لازم است تا مطمئن شوید که آلوپسی آره آتا علت ریزش مو است. آزمایش خون می تواند سایر بیماری های ناشی از سیستم ایمنی بدن را بررسی کند. گاهی اوقات، آزمایشات دیگری نیز لازم است.
اگر مبتلا به آلوپسی آره آتا هستید، متخصص پوست با شما در مورد تأثیر این بیماری بر زندگی و اینکه آیا درمان توصیه می شود صحبت خواهد کرد.
روش درمان آلوپسی آره آتا
اگر به تازگی این بیماری در شما تشخیص داده شده است. و کمتر از یک سال است که به آلوپسی آره آتا مبتلا شده اید. متخصص پوست شما ممکن است از شما بخواهد که منتظر بمانید. موهای شما ممکن است به خودی خود دوباره رشد کنند و درمان غیر ضروری شود.
هنگامی که درمان ضروری می شود، متخصص پوست شما عوامل زیادی را در نظر می گیرد. این عوامل شامل سن شما، میزان ریزش موی شما و جایی که ریزش مو دارید می شود. مهم است که بدانید درمان برای همه یکسان و کارآمد نیست. برای یافتن راهی که کمک می کند، ممکن است لازم باشد چند نوع درمان یا داروهای مختلف را امتحان کنید.
کودکان 10 سال و کوچکتر
آلوپسی آره آتا اغلب در دوران کودکی شروع می شود. اگر فرزند شما در مقابله با ریزش مو مشکل دارد، درمان اغلب می تواند به رشد مجدد مو کمک کند.
گزینه های درمانی برای کودکان 10 ساله و کمتر عبارتند از: کورتیکواستروئیدی که روی نقاط طاسی میزنید و کورتیکواستروئیدهای قوی میتوانند به رشد مجدد مو کمک کنند. این دارو را یک یا دو بار در روز استفاده می کنید. برای کودکان، این به تنهایی می تواند یک درمان موثر باشد.
ماینوکسیدیل که با نام تجاری Rogaine® نیز شناخته می شود، می تواند به حفظ رشد مجدد پس از توقف مصرف کورتیکواستروئید کمک کند. و عواض
جانبی کمی دارد، بنابراین گزینه خوبی برای کودکان در نظر گرفته می شود. برای کودکان بزرگتر از 10 سال، گزینه های درمانی بر اساس میزان ریزش مو متفاوت است.
آلوپسی آره آتا تکه تکه
اگر بیش از 10 سال سن دارید و چند تکه آلوپسی آره آتا دارید، متخصص پوست ممکن است یک یا چند درمان زیر را توصیه کند. متخصص پوست برای کمک به رشد مجدد موهای شما کورتیکواستروئیدها را تجویز می کند که به نواحی طاس شده تزریق می شود. این تزریق ها معمولاً هر 4 تا 8 هفته در صورت نیاز انجام می شود. بنابراین باید برای درمان به مطب متخصص پوست خود مراجعه کنید. این موثرترین درمان برای افرادی است که چند تکه ریزش مو دارند.
در مطالعه ای که روی 127 بیمار مبتلا به ریزش موی تکهای انجام شد این درمان ها حدود 80 درصد به بهبودی انجامید. یا حداقل نیمی از موهایشان در عرض 12 هفته دوباره رشد کرد. ماینوکسیدیل که با نام تجاری Rogaine® نیز شناخته می شود، می تواند به رشد مجدد موهای شما کمک کند. شما باید آن را 2 تا 3 بار در روز به نواحی طاسی بمالید. برای پوست سر، ناحیه ریش و ابرو مفید است.
کورتیکواستروئیدها را طبق دستور پزشک پوست خود دو بار در روز روی نقاط طاسی بمالید. این دارو در بزرگسالان نسبت به کودکان برای رشد مجدد مو کمتر موثر است. آنترالین دارویی است که باید روی نقاط طاسی بمالید و بگذارید تا زمانی که متخصص پوست گفته است روی پوست بماند و سپس آن را بشویید. این دارو تا حدودی باعث تحریک پوست خواهد شد.
ریزش موی زیاد و سریع
هنگامی که آلوپسی آره آتا باعث ریزش موی گسترده، ریزش کامل موهای سر (آلوپسی توتالیس) یا ریزش تمام موها (آلوپسی یونیورسالیس) می شود. افراد کمی بدون کمک و دارو می توانند درمان شوند. اگر این نوع ریزش مو را دارید، متخصص پوست ممکن است ایمونوتراپی تماسی را به شما توصیه کند. که به آن ایمونوتراپی موضعی نیز می گویند. هدف از این درمان تغییر سیستم ایمنی بدن شما است به طوری که حمله به فولیکول های مو را متوقف کند.
درمان آلوپسی آره آتا
پزشک متخصص از یکی از مواد شیمیایی که در بالا به آنها اشاره شد بر روی پوست طاس شما استفاده می کند. اولین باری که این درمان را دریافت میکنید، مقدار کمی از آن استفاده میشود تا بدن شما بتواند نسبت به مواد شیمیایی واکنش نشان دهد. پس از ایجاد واکنش، این ماده شیمیایی به صورت هفتگی در مناطق طاس شما اعمال می شود و به مدت 48 ساعت باقی می ماند. در طول این مدت، باید پوست تحت درمان را بپوشانید. ممکن است در این ناحیه بثورات پوستی همراه با قرمزی، تورم و خارش ایجاد شود. این بثورات حدود 36 ساعت طول می کشد. ایمونوتراپی تماسی به صورت هفتگی انجام می شود تا زمانی که موهای خود را به طور کامل دوباره بازیابید. برای افزایش اثربخشی این درمان، متخصص پوست شما ممکن است درمان هایی را برای خانه تجویز کند.
متوترکسات
اگر دچار ریزش موی شدید هستید و سایر درمان ها مؤثر نبوده اند، این دارو ممکن است یک گزینه ی خوب باشد. در بررسی مطالعات انجام شده بر روی بیمارانی که متوترکسات را برای درمان آلوپسی آره آتا مصرف کرده اند، متخصصان پوست به موارد زیر دست یافته اند: در یک مطالعه کوچک روی بیمارانی که ریزش کامل مو در پوست سر یا کل بدن خود داشتند. 57٪ با متوترکسات رشد مجدد کامل داشتند.
اگر این دارو برای شما موثر است، باید حدود 3 ماه پس از شروع مصرف آن مقداری رشد مجدد داشته باشید. اگر متوترکسات به طور کامل موهای شما را دوباره رشد دهد، رشد مجدد موهای شما 6 تا 12 ماه طول می کشد. متخصص پوست ممکن است متوترکسات را به تنهایی یا همراه با دارویی به نام کورتیکواستروئید تجویز کند. مصرف متوترکسات و یک کورتیکواستروئید، مانند پردنیزون، می تواند نتایج را بهبود بخشد. متوترکسات عوارض جانبی احتمالی دارد که برخی از آنها می توانند جدی یا تهدید کننده باشند. قبل از شروع متوترکسات، با متخصص پوست خود در مورد عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید.
کورتیکواستروئیدی
مصرف این دارو برای حدود 6 هفته می تواند به رشد مجدد مو کمک کند. در مطالعه ای روی 32 بیمار مبتلا به آلوپسی آره آتای گسترده، بسیاری از آنها پس از مصرف پردنیزون (نوعی کورتیکواستروئید) به مدت 6 هفته، مقداری رشد مجدد داشتند. در حالی که این دارو می تواند به رشد مجدد مو کمک کند، نمی توان آن را برای مدت طولانی مصرف کرد. عوارض جانبی جدی ممکن است ایجاد شود. همچنین ممکن است با قطع مصرف این دارو، موهای جدید شما ریزش کنند.
دارو (مهارکنندههای JAK)
کشف اینکه این نوع دارو میتواند ریزش موی گسترده را در افرادی که مبتلا به آلوپسی آرهآتا هستند درمان کند، یک پیشرفت بزرگ تحقیقاتی است. مهارکننده های JAK که مورد مطالعه قرار گرفته اند عبارتند از tofacitinib، ruxolitinib و baricitinib. در حالی که این داروها به برخی از بیماران کمک می کنند. موهای بیمار اغلب با قطع دارو می ریزند. به همین دلیل، مطالعات احتمالات دیگری را بررسی میکنند، مانند مصرف طولانیتر این دارو یا تبدیل دارو به دارویی که میتوانید روی پوست طاس استفاده کنید.
کلاه گیس
متخصص پوست ممکن است این گزینه را به چند دلیل توصیه کند. درمان زمان می برد و کلاه گیس می تواند ریزش مو را به درستی بپوشاند. اگر ریزش مو اعتماد به نفس شما را کاهش داده باشد یا باعث ایجاد احساس اضطراب یا افسردگی در شما شده باشد، مهم است. درمان نیز عوارض جانبی احتمالی دارد. برای جلوگیری از این موارد، برخی از افراد ترجیح می دهند ریزش موی خود را بپوشانند. همچنین ممکن است که درمان موثر نباشد.
تراشیدن سر یا ریش
این کار می تواند ریزش موی تکه تکه در سر یا ناحیه ریش را پنهان کند. متخصص پوست شما ممکن است در مورد درمانی که در اینجا ذکر نشده است با شما صحبت کند. درمان های زیادی برای آلوپسی آره آتا وجود دارد، اما هیچ درمان واحدی برای همه موثر نیست.
نتیجه برای کسی که آلوپسی آره آتا دارد چیست؟
گاهی اوقات موها خود به خود و بدون درمان دوباره رشد می کنند. این بیشتر زمانی اتفاق میافتد که فردی چند تکه آلوپسی آره آتا داشته باشد که کمتر از 1 سال وجود داشته باشد. زمانی که موها دوباره رشد نکنند، درمان می تواند کمک کند. خودمراقبتی نقش مهمی در زندگی افرادی دارد که مبتلا به آلوپسی آره آتا هستند.
مقاله ی پیشنهادی: ارتباط تیروئید و ریزش مو
منبع: https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/types/alopecia/treatment