میلیون ها نفر نمی توانند روز خود را بدون یک فنجان قهوه خوب شروع کنند، و این جای تعجب نیست. کافئین موجود در قهوه به آنها جهش بیشتری در گامهایشان میدهد، و شروع روزصس2 با یک فنجان قهوه انرژی شما را دوچندان می کند. در حالی که کافئین فواید خود را دارد، نگرانی هایی نیز در مورد ارتباط آن با فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی وجود دارد. سوال اینجاست که آیا ارتباطی بین مصرف قهوه و افزایش فشار خون وجود دارد؟
فشار خون بالا چیست؟
یک بیماری شایع است که در آن فشار خون به طور مداوم بالاتر از حد طبیعی است. فشار خون نیرویی است که خون شما به دیواره شریان ها وارد می کند که در بدن شما جریان دارد. این فشار به مقدار خونی که قلب پمپاژ می کند و مقاومت در برابر جریان خون در رگ ها بستگی دارد. اگر شریان های شما باریک یا سفت باشد، مقاومت بیشتری در برابر جریان خون وجود خواهد داشت و فشار خون بالاتری را تجربه خواهید کرد.
فشار خون با دو عدد اندازه گیری می شود. عدد اول فشار خون سیستولیک است که فشار موجود در شریان های شما را هنگام ضربان قلب اندازه گیری می کند. عدد دوم فشار خون دیاستولیک است که فشار را در شریانهای شما زمانی که قلب شما بین ضربانها استراحت میکند اندازهگیری میکند. میزان فشار خون طبیعی بین 90/60mmHg-120/80mmHg متغیر است. بنابراین، خوانش فشار خون کمتر از 90/60 میلیمتر جیوه، فشار خون پایین در نظر گرفته میشود و 130/80 میلیمتر جیوه و بالاتر به عنوان فشار خون بالا در نظر گرفته میشود.
اگر فشار خون شما به طور مداوم در طی یک دوره زمانی بالا باشد، ممکن است پزشک شما را مبتلا به فشار خون بالا تشخیص دهد. داشتن فشار خون بالا باعث می شود قلب شما سخت تر کار کند. شما را در معرض خطر مواردی مانند سکته مغزی، حمله قلبی و نارسایی قلبی قرار می دهد. افراد همیشه علائم فشار خون بالا (مانند سرگیجه، تپش قلب، سردردهای شدید و مشکلات بینایی) را نشان نمی دهند که این امر آن را خطرناک تر می کند. به همین دلیل مهم است که فشار خون خود را به طور منظم چک کنید.
چرا کافئین فشار خون را افزایش می دهد؟
کافئین به دلیل اثر کوتاه انقباض عروقی که دارد باعث افزایش فشار خون می شود. این بدان معناست که وقتی کافئین مصرف میشود، رگها منقبض میشوند و فشار خون برای مدتی افزایش مییابد. بیشتر افراد در عرض 30 دقیقه تا یک ساعت پس از مصرف نوشیدنی های کافئین دار افزایش فشار خون را تجربه می کنند. تغییر فشار خون موقتی است و معمولاً بعد از 3-4 ساعت به حالت عادی باز می گردد.
کافئین همچنین با تحریک غدد فوق کلیوی شما برای ترشح آدرنالین، فشار خون را افزایش می دهد. آدرنالین باعث می شود ضربان قلب شما سریعتر شود و رگ های خونی شما باریک شوند که منجر به افزایش فشار خون می شود.
ارتباط مصرف قهوه و افزایش فشار خون
اگرچه کافئین باعث افزایش موقت فشار خون میشود، اما مطالعات نشان دادهاند که مصرف متوسط کافئین برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بیخطر است و مصرف منظم قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار، افراد غیر مبتلا به فشار خون را در معرض خطر ابتلا به فشار خون بالا قرار نمیدهد.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف 2-4 فنجان قهوه (200-300 میلی گرم کافئین) باعث افزایش میانگین 8.1 میلی متر جیوه در فشار خون سیستولیک و 5.7 میلی متر جیوه در فشار خون دیاستولیک می شود. تغییرات فشار خون موقتی است و همه چیز در عرض 3-4 ساعت به حالت عادی باز می گردد. با این حال، اگر سابقه فشار خون یا ضربان قلب نامنظم دارید، عاقلانه است که مراقب مصرف کلی کافئین خود باشید.
عوارض جانبی بالقوه دراز مدت کافئین
مصرف کافئین در دوزهای کم تا متوسط (1 تا 3 فنجان قهوه در روز) به نظر نمی رسد عوارض جانبی جدی درازمدت داشته باشد. با این حال، مصرف طولانی مدت بیش از 600 میلی گرم کافئین در روز ممکن است منجر به موارد زیر شود:
افزایش اضطراب، بیخوابی، افسردگی، مشکلات معده، مصرف طولانی مدت کافئین همچنین با کاهش باروری در زنان، بی اختیاری ادرار و افزایش گرگرفتگی در زنان یائسه مرتبط است.
چه زمانی مصرف کافئین را قطع کنیم
اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که قهوه صبح خود را حذف کنید. و همچنین ممکن است بخواهید فنجان ظهر خود را نیز حذف کنید. اضطراب، مشکلات خواب، لرزش عضلات، اسهال، مدفوع شل و/یا بی اختیاری یا رفلاکس اسید، اگر باردار هستید، در تلاش برای بارداری هستید یا از داروهایی استفاده می کنید که ممکن است با کافئین تداخل داشته باشند (از جمله برخی آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی یا داروهای آسم)، بهتر است از قهوه، نوشیدنی های انرژی زا و سایر نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید.
کافئین همچنین با افزایش سطح اضطراب مرتبط است، بنابراین اگر اضطراب دارید، مصرف قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار را کاهش دهید. توصیه می کنیم به تدریج کافئین را کنار بگذارید. به خصوص اگر عادت به مصرف کافئین دارید. افرادی که برای مدت طولانی قهوه مصرف می کنند، اگر مصرف کافئین را به طور ناگهانی قطع کنند، ممکن است علائمی مانند سردرد، خستگی و تحریک پذیری را تجربه کنند.
جایگزین های کافئین
اگر متوجه می شوید که نمی توانید بدون کافئین کار کنید، ممکن است به آن وابسته باشید. خوشبختانه، هنوز هم میتوانید با استفاده از جایگزینهای کافئین، انرژی بیشتری دریافت کنید یا از خواب بیدار شوید.
“قهوه” کاسنی
به شما انرژی نمی دهد، طعم قهوه ریشه کاسنی شبیه قهوه معمولی است و می تواند حواس شما را از کافئین منحرف کند. همچنین حرکات روده را بهبود می بخشد و شروع دیابت را به تاخیر می اندازد.
ماکا
این گیاه به تقویت تمرکز ذهنی معروف است. می توانید چند قاشق ماکا به اسموتی های خود اضافه کنید.
چای جینسینگ
جینسینگ نه تنها انرژی شما را افزایش می دهد، بلکه ذهن شما را تیزتر می کند و شما را هوشیار نگه می دارد و آن را جایگزینی عالی برای کافئین می کند.
چای نعناع فلفلی
این چای با طراوت می تواند انرژی شما را در صبح افزایش دهد و شما را آماده کند تا با روز خود روبرو شوید.
شیر طلایی
این نوشیدنی هندی از زردچوبه و شیر غیر لبنی همراه با ادویه های معطر مانند دارچین و زنجبیل تهیه می شود. یک فنجان تسکین دهنده گرم شیر طلایی نه تنها طعم عالی دارد، بلکه به کاهش التهاب و ناراحتی معده نیز کمک می کند.
مقاله ی پیشنهادی: اثرات قهوه بر جذب آهن