بارداری و زایمانبیماری هاسلامت

انواع مختلف دیابت و علائم آنها

دانستنی هایی در مورد انواع مختلف دیابت

مرض قند که معمولاً به عنوان دیابت شناخته می شود، یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش قند خون می شود. هورمون انسولین قند را از خون به سلول های شما منتقل می کند تا ذخیره یا برای انرژی استفاده شود. در دیابت، بدن شما یا انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند به طور موثر از انسولینی که می سازد استفاده کند. قند خون بالا درمان نشده ناشی از دیابت می تواند به اعصاب، چشم ها، کلیه ها و سایر اندام ها آسیب برساند. انواع مختلف دیابت در ادامه مورد بررسی قرار می گیرد و با علائم دیابت بیشتر آشنا خواهیم شد.

 

دیابت و علائم آن
دیابت و علائم آن

 

انواع مختلف دیابت

دیابت نوع 1

یک بیماری خود ایمنی است. سیستم ایمنی به سلول‌های پانکراس، جایی که انسولین ساخته می‌شود، حمله می‌کند و آن‌ها را از بین می‌برد. مشخص نیست چه چیزی باعث این حمله می شود. حدود 10 درصد از افراد مبتلا به دیابت به این نوع مبتلا هستند. بیشتر در افراد زیر بیست سال بروز می کند که نیاز به تزریق انسولین دارند.

دیابت نوع 2

زمانی رخ می دهد که بدن شما در برابر انسولین مقاوم می شود و قند در خون انباشته می شود. چاقی یکی از علل آن است.

پیش دیابت

زمانی اتفاق می افتد که قند خون شما بالاتر از حد طبیعی باشد، اما برای تشخیص دیابت نوع 2 به اندازه کافی بالا نیست.

دیابت بارداری

قند خون بالا در دوران بارداری است. هورمون های مسدود کننده انسولین که توسط جفت تولید می شود باعث این نوع دیابت می شوند.

 

هر نوع دیابت علائم، علل و درمان های منحصر به فردی دارد. درباره تفاوت این انواع با یکدیگر بیشتر آشنا می شویم.

علائم دیابت

دیابت ناشی از افزایش قند خون است.

علائم عمومی

افزایش گرسنگی، افزایش تشنگی، کاهش وزن ،تکرر ادرار، تاری دید، خستگی مفرط و زخم هایی که خوب نمی شوند.

علائم در مردان و زنان

علاوه بر علائم عمومی دیابت، مردان مبتلا به دیابت ممکن است کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ (ED) و قدرت عضلانی ضعیف داشته باشند. زنان مبتلا به دیابت همچنین می توانند علائمی مانند عفونت مجاری ادراری، عفونت های قارچی و پوست خشک و خارش دار داشته باشند.

علائم دیابت نوع 1

گرسنگی شدید، افزایش تشنگی، کاهش وزن ناخواسته، تکرر ادرار، تاری دید، خستگی و همچنین ممکن است منجر به تغییرات خلقی شود.

علائم دیابت نوع 2

افزایش گرسنگی، افزایش تشنگی، افزایش ادرار، تاری دید، خستگی و زخم هایی که دیر التیام می یابند. همچنین ممکن است باعث عفونت های مکرر شود. این به این دلیل است که افزایش سطح گلوکز بهبود را برای بدن دشوارتر می کند.

دیابت بارداری

اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری هیچ علامتی ندارند. این عارضه اغلب در طول آزمایش معمول قند خون یا تست تحمل گلوکز خوراکی که معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری انجام می شود، تشخیص داده می شود. در موارد نادر، یک زن مبتلا به دیابت بارداری نیز تشنگی یا ادرار مکرر را تجربه می کند.

علل ایجاد انواع مختلف دیابت

دیابت می تواند آنقدر خفیف باشد که در ابتدا به سختی قابل تشخیص باشد. پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث دیابت نوع 1 می شود. به دلایلی، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های بتای تولید کننده انسولین در لوزالمعده حمله کرده و آنها را از بین می برد. ژن ها ممکن است در برخی افراد نقش داشته باشند. همچنین ممکن است یک ویروس باعث حمله سیستم ایمنی شود.

دیابت نوع 2 از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و سبک زندگی ناشی می شود. اضافه وزن یا چاقی نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد. حمل وزن اضافی، به خصوص در شکم، سلول های شما را در برابر اثرات انسولین بر قند خون مقاوم تر می کند. این وضعیت در خانواده ها دیده می شود. اعضای خانواده ژن هایی مشترک دارند که احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 و اضافه وزن را در آنها افزایش می دهد.

دیابت بارداری نتیجه تغییرات هورمونی در دوران بارداری است. جفت هورمون هایی تولید می کند که سلول های زن باردار را نسبت به اثرات انسولین کمتر حساس می کند. این می تواند باعث افزایش قند خون در دوران بارداری شود. زنانی که هنگام باردار شدن اضافه وزن دارند یا در دوران بارداری بیش از حد وزن اضافه می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند.  ژن ها و هم عوامل محیطی در ایجاد دیابت نقش دارند.

عوامل خطر انواع مختلف دیابت

برخی عوامل، خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند. در دیابت نوع 1 اگر کودک یا نوجوان هستید، والدین یا خواهر و برادری مبتلا به این بیماری یا حامل ژن های مرتبط با این بیماری دارید، احتمال ابتلا به دیابت نوع 1 در شما بیشتر است. خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در صورتی افزایش می یابد که: اضافه وزن داشته و بالای 45 سال یا بالاتر سن داشته باشید. فعالیت بدنی نداشته باشید. دیابت بارداری معمولا در افرادی که پیش دیابت دارند، فشار خون بالا، کلسترول بالا یا تری گلیسیرید بالا دارند بیشتر دیده می شود.

دیابت قطعی

خطر ابتلا به دیابت بارداری در صورتی افزایش می یابد که فرد اضافه وزن دارد بالای 25 سال سن دارد و در دوران بارداری قبلی دیابت بارداری داشته است. نوزادی با وزن بیش از 4 کیلو به دنیا آورده و سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 دارد. مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. تمام اینا خطر ابتلا به دیابت را به شدت افزایش می دهد.

عوارض انواع مختلف دیابت

قند خون بالا به اندام ها و بافت های سراسر بدن شما آسیب می رساند. هرچه قند خون شما بالاتر باشد و مدت زمان بیشتری با آن زندگی کنید، خطر ابتلا به عوارض بیشتر می شود. بیماری قلبی، حمله قلبی و سکته مغزی، نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی و از دست دادن بینایی، از دست دادن شنوایی، آسیب پا مانند عفونت ها و زخم هایی که بهبود نمی یابند.

بیماری های پوستی مانند عفونت های باکتریایی و قارچی، افسردگی و  زوال عقل. دیابت بارداری کنترل نشده می تواند منجر به مشکلاتی شود که هم مادر و هم جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. عوارضی که بر کودک تأثیر می گذارد شامل : تولد زودرس، وزن بالاتر از حد طبیعی در بدو تولد، افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی، قند خون پایین، زردی و  مرده زایی.  مادر ممکن است دچار عوارضی مانند فشار خون بالا (پره اکلامپسی) یا دیابت نوع 2 شود. او همچنین ممکن است نیاز به زایمان سزارین داشته باشد . خطر ابتلای مادر به دیابت بارداری در بارداری های بعدی نیز افزایش می یابد.

مقاله ی پیشنهادی: علائم کبد چرب و راه های تشخیص آن

منبع: https://www.healthline.com/health/diabetes#complications

اگر این مقاله برای شما مفید بود امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا