بیماری هاپوستدهان و دندانسلامت

روش های درمان تبخال

آیا تبخال درمان دارد؟

علت ایجاد تبخال، نوعی ویروس است که ساختمان پیچیده ای دارد. هنوز علت اصلی ایجاد تبخال مشخص نشده است و هیچ درمان قطعی برای این ویروس وجود ندارد. واکسن تبخال در حال حاضر وجود ندارد، زیرا ویروس تبخال DNA پیچیده‌تری نسبت به اکثر عفونت‌ها دارد و چالش‌هایی را برای محققان ایجاد می‌کند. شاید شما هم مبتلا به این ویروس شده باشید. روش های درمان تبخال از موضوعات مهمی است که می خواهیم پیرامون آن با هم گفت و گو کنیم.

دارو می تواند به علائمی مانند زخم ها و شیوع بیماری کمک کند. دارو همچنین خطر انتقال به دیگران را کاهش می دهد. اکثر داروهای تبخال به صورت خوراکی مصرف می شوند، اگرچه ممکن است به صورت کرم یا تزریقی نیز استفاده شوند.

روش های درمان تبخال
روش های درمان تبخال

درمان اولیه

هنگامی که برای اولین بار مبتلا به تبخال شدید و علائم عفونت فعال گردید، معمولاً یک دوره کوتاه 7 تا 10 روزه درمان ضد ویروسی تجویز می شود.

این ممکن است به کاهش علائم شما و جلوگیری از بدتر شدن آنها کمک کند. اگر علائم شما در این مدت بهبود نیافت، ممکن است دوره ضد ویروسی را برای مدت طولانی تری ادامه دهید.

پس از درمان اولیه پزشک دو روش سرکوب کننده یا متناوب را تجویز می کند. که البته بستگی دارد که تبخال شما چند بار عود کرده باشد.

روش متناوب

یکی از روش های درمان تبخال روش متناوب است. هنگامی که علائم شما پس از درمان اولیه کاهش یافت، پزشک ممکن است درمان متناوب را توصیه کند. این زمانی است که شما دارو را برای درمان در دسترس دارید. از آنجایی که تبخال ویروسی است که در بدن شما باقی می‌ماند و ممکن است باعث شیوع‌های مکرر شود، داشتن یک داروی ضد ویروسی برای زمانی که احساس می‌کنید عود می‌کند، می‌تواند شدت علائم شما را کاهش دهد و آنها را سریع‌تر بهبود بخشد.

درمان سرکوب کننده

مصرف روزانه داروهای ضد ویروسی نوعی درمان سرکوب‌کننده است که ممکن است برای افرادی که شیوع بسیار مکرر آن را تجربه می‌کنند توصیه شود. این یک اقدام پیشگیرانه است، زیرا مصرف روزانه داروهای تبخال ممکن است به میزان قابل توجهی تعداد شیوع را کاهش دهد. مصرف روزانه دارو نیز با کاهش خطر انتقال همراه است. مطالعه ای که در سال 2004 انجام شد به این نتیجه رسید که درمان سرکوب کننده یک بار در روز با والاسیکلوویر به طور قابل توجهی انتقال تبخال تناسلی را در بین زوج ها کاهش می دهد.

گزینه های درمان

گزینه های درمانی برای علائم تبخال شامل داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و درمان های خانگی است. بهترین درمان تبخال برای شما ممکن است به نوع و شدت عفونت بستگی داشته باشد.

آسیکلوویر (زویراکس)

آسیکلوویر یک داروی ضد ویروسی است که به صورت خوراکی یا موضعی مصرف می شود و علائم تبخال تناسلی را درمان می کند. می تواند درد ناشی از شیوع را کاهش دهد و به بهبود سریعتر آنها کمک کند. در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، آسیکلوویر همچنین می تواند از خطر انتشار ویروس به سایر قسمت های بدن و ایجاد عفونت های بیشتر جلوگیری کند. در موارد شدید، فرم IV آسیکلوویر می تواند توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی تجویز شود.

فامسیکلوویر (فامویر)

فامسیکلوویر که به صورت خوراکی به شکل قرص مصرف می شود، یک داروی تجویزی برای تبخال دهان و تناسلی است. برای افرادی که سیستم ایمنی قوی دارند توصیه می شود، اگرچه نباید اولین دوره درمانی برای افرادی باشد که اولین دوره تبخال تناسلی خود را تجربه می کنند. همچنین برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند توصیه نمی شود. فامسیکلوویر با کاهش شدت و طول شیوع تبخال عمل می کند.

والاسیکلوویر (والترکس)

والاسیکلوویر به شکل قرص است که به صورت خوراکی مصرف می شود. این یک داروی ضد ویروسی است که می تواند علائم را درمان کرده و از تشدید تبخال دهان و تناسلی جلوگیری کند. افراد مبتلا به شیوع مکرر می توانند والاسیکلوویر را به عنوان بخشی از درمان سرکوب کننده خود برای جلوگیری از عفونت های آینده و کاهش خطر انتقال به شرکای جنسی مصرف کنند.

دوکوسانول (آبروا)

دوکوسانول ماده فعال داروی موضعی است که برای درمان هرپس سیمپلکس لبیالیس مکرر (HSL)، شناخته‌شده‌ترین عفونت عودکننده لب‌ها و بافت اطراف دهان ناشی از HSV-1، مورد تایید FDA است. مطالعه ای که در سال 2001 در این زمینه انجام شد به این نتیجه رسید که دوکوسانول برای درمان HSL مکرر بی خطر و موثر است.

روش های درمان تبخال در خانه

اگرچه درمان های خانگی تبخال به اندازه ی داروها موثر نیستند و ویروس را درمان نمی کنند. با این حال، ممکن است علائمی مانند درد، تبخال و تاول را تسکین دهند. برخی از درمان های خانگی برای تبخال عبارتند از: استفاده از کمپرس گرم یا سرد ، استفاده از نشاسته ذرت یا خمیر جوش شیرین، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی، استفاده از سیر یا سرکه سیب، ترکیب مکمل‌هایی مانند لیزین و روی، استفاده از گیاهان و روغن های ضروری.

خطرات و عوارض جانبی

سه درمان اصلی برای تبخال که شامل:  آسیکلوویر، فامسیکلوویر و والاسیکلوویر می شوند. همگی مورد تایید FDA هستند، اگرچه عوارض جانبی و تداخلی  وجود دارد که باید از آنها آگاه بود. عوارض جانبی رایج این داروهای ضد ویروسی شامل سردرد و حالت تهوع است. فامسیکلوویر می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شود و گیجی عمدتاً در بیماران مسن دیده می شود. آسیکلوویر و والاسیکلوویر که شباهت زیادی به یکدیگر دارند می توانند باعث از کار افتادن کلیه های شما شوند. اگر مشکلات کلیوی دارید، پزشک ممکن است دوز کمتری برای شما تجویز کند. این داروها ممکن است با سایر داروها مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (مانند ایبوپروفن) تداخل داشته باشند که ممکن است عملکرد کلیه را ضعیف کند.

سوالات متداول در مورد روش های درمان تبخال

اگر تبخال درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟

بدون درمان، زخم ها معمولاً خود به خود بهبود می یابند. تبخال دهان معمولاً یک عفونت خفیف در نظر گرفته می شود، اما ممکن است عوارضی در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ظاهر شود. خطر عوارض تبخال تناسلی نیز کم است، اگرچه این عوارض شامل التهاب، تورم و درد است. با این حال، انتقال HSV-2 به نوزاد تازه متولد شده می تواند خطرناک باشد.

با توجه به منبع معتبر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، پزشکان ممکن است زایمان سزارین را به افراد باردار مبتلا به تبخال تناسلی توصیه کنند.

آیا تبخال با آنتی بیوتیک قابل درمان است؟

خیر. با این حال، اگر هم عفونت ناشی از باکتری و هم عفونت با ویروس تبخال داشته باشید، آنتی بیوتیک ها ممکن است مفید باشند. در این مورد، یک آنتی بیوتیک عفونت باکتریایی را درمان می کند و ممکن است این علائم را از بین ببرد، اما ویروس تبخال در بدن شما باقی می ماند. آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس ها بی اثر هستند.

آیا می توان تبخال را در خانه آزمایش کرد؟

بله، تست‌های خانگی عفونت مقاربتی (STI) برای تبخال وجود دارد. LetsGetChecked یک شرکت بهداشتی و تشخیصی است که خدمات تست آزمایشگاهی خانگی را ارائه می دهد. تست هرپس خانگی با گرفتن نمونه خون از انگشت شما، HSV-1 و HSV-2 را بررسی می کند.

آیا می توانید از شیوع تبخال جلوگیری کنید؟

مراقبت خوب از خود می تواند به جلوگیری از شیوع تبخال در آینده کمک کند. خوردن غذاهای سالم، خواب کافی و دوری از استرس همگی می توانند به عدم شیوع این بیماری کمک کنند. اگر به طور مکرر شیوع بیماری دارید، پزشک ممکن است مصرف روزانه دارو را توصیه کند که به آن درمان سرکوب کننده می گویند. این درمان می تواند به جلوگیری از جوش های آتی کمک کند و شانس ابتلا به تبخال را کاهش دهد. علت اصلی تبخال هنوز مشخص نشده است. علت آن می تواند رابطه جنسی، عادت ماهانه، استرس، تحریک پوست یا جراحی باشد. شیوع تبخال دهان می تواند ناشی از آفتاب سوختگی، سایر عفونت ها یا آسیب به لب باشد.

مقاله ی پیشنهادی: پیش گیری و درمان جوش های سرسیاه

منبع: https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/herpes-treatments

5/5 - (5 امتیاز)
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا