پزشک گزینه های درمانی سرطان سینه را بر اساس نوع سرطان سینه، مرحله و درجه آن، اندازه و حساسیت سلول های سرطانی تعیین می کند. پزشک همچنین سلامت کلی شما را در نظر می گیرد. در ادامه به روش های درمان سرطان سینه می پردازیم.
اکثر زنان برای سرطان سینه تحت عمل جراحی قرار میگیرند و بسیاری نیز پس از جراحی درمانهای اضافی مانند شیمیدرمانی، هورمون درمانی یا پرتودرمانی دریافت میکنند. شیمی درمانی نیز ممکن است قبل از جراحی در شرایط خاص مورد استفاده قرار گیرد.
روش های درمان سرطان سینه زیاد است و ممکن است وقتی تصمیمات پیچیده ای در مورد درمان خود می گیرید، احساس ناراحتی کنید. از نظرات چند پزشک استفاده کنید و تنها از یک پزشک مشاوره نگیرید. به دنبال نظر دوم از یک متخصص پستان در یک مرکز یا کلینیک پستان باشید. با زنان دیگری که با چنین تصمیمی روبرو شده اند صحبت کنید.
روش های درمان سرطان سینه
جراحی سرطان سینه
یکی از روش های درمان سرطان سینه جراحی است که به روش های مختلف انجام می شود. در ادامه آنها را مورد بررسی قرار می دهیم.
برداشتن سرطان سینه (لامپکتومی)
در طی یک لامپکتومی، که ممکن است به عنوان جراحی حفظ پستان یا برداشتن موضعی گسترده شناخته شود، جراح تومور و حاشیه کوچکی از بافت سالم اطراف را برمی دارد. ممکن است لامپکتومی برای برداشتن تومورهای کوچکتر توصیه شود. برخی از افراد با تومورهای بزرگتر ممکن است قبل از جراحی تحت شیمی درمانی قرار گیرند تا تومور را کوچک کنند و برداشتن کامل آن را با روش لامپکتومی ممکن سازند.
برداشتن کل سینه (ماستکتومی)
ماستکتومی عملی است برای برداشتن تمام بافت سینه . اکثر روش های ماستکتومی تمام بافت پستان لوبول ها، مجاری، بافت چربی و مقداری پوست، از جمله نوک پستان و آرئول (ماستکتومی کامل یا ساده) را از بین می برند. تکنیکهای جراحی جدیدتر ممکن است در موارد منتخب گزینهای برای بهبود ظاهر سینه باشد. ماستکتومی محافظ پوست و ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان به طور فزاینده ای از عمل های رایج برای سرطان سینه هستند.
برداشتن تعداد محدودی از غدد لنفاوی (بیوپسی گره نگهبان)
برای تعیین اینکه آیا سرطان به غدد لنفاوی شما سرایت کرده است یا خیر، جراح با شما درباره نقش برداشتن غدد لنفاوی که اولین درناژ لنفاوی از تومور هستند صحبت خواهد کرد. اگر سرطانی در آن غدد لنفاوی یافت نشد، شانس یافتن سرطان در هر یک از غدد لنفاوی باقی مانده اندک است و نیازی به برداشتن غدد دیگری نیست.
برداشتن چندین غدد لنفاوی ( گره لنفاوی زیر بغل)
اگر سرطان در غدد لنفاوی نگهبان یافت شود، جراح با شما درباره نقش برداشتن غدد لنفاوی اضافی زیر بغل صحبت خواهد کرد.
برداشتن هر دو سینه
برخی از زنان مبتلا به سرطان در یک پستان، در صورتی که به دلیل استعداد ژنتیکی یا سابقه خانوادگی قوی، خطر ابتلا به سرطان در پستان دیگر را افزایش دهند، ممکن است انتخاب کنند که پستان دیگر (سالم) خود را خارج کنند (ماستکتومی پروفیلاکتیک مقابل). اکثر زنان مبتلا به سرطان سینه در یک سینه هرگز به سرطان سینه دیگر مبتلا نمی شوند.
عوارض جراحی سینه
عوارض جراحی سرطان سینه به روش هایی که انتخاب می کنید بستگی دارد. جراحی سرطان سینه خطر درد، خونریزی، عفونت و تورم بازو (غدد لنفاوی) را به همراه دارد. ممکن است بعد از جراحی بازسازی سینه را انتخاب کنید. گزینه ها و ترجیحات خود را با جراح خود در میان بگذارید. قبل از جراحی سرطان سینه، ارجاع به جراح پلاستیک را در نظر بگیرید. گزینه های شما ممکن است شامل بازسازی با ایمپلنت سینه (سیلیکون یا آب) یا بازسازی با استفاده از بافت شخصی شما باشد. این عمل ها را می توان در زمان ماستکتومی یا در تاریخ بعدی انجام داد.
پرتو درمانی
یکی از روش های درمان سرطان سینه پرتودرمانی است. در این نوع درمان از پرتوهای پرقدرت انرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کنند. پرتودرمانی معمولاً با استفاده از دستگاه بزرگی انجام میشود که پرتوهای انرژی را به سمت بدن شما هدف میگیرد (تابش پرتو خارجی). اما تابش را می توان با قرار دادن مواد رادیواکتیو در داخل بدن نیز انجام داد (براکی تراپی).
تابش پرتو خارجی کل پستان معمولاً پس از لامپکتومی استفاده می شود. اگر خطر عود سرطان در شما کم است، براکی تراپی سینه ممکن است پس از لامپکتومی یک گزینه باشد. پزشکان همچنین ممکن است پس از ماستکتومی برای سرطانهای بزرگتر سینه یا سرطانهایی که به غدد لنفاوی گسترش یافتهاند، پرتودرمانی را برای دیواره قفسه سینه توصیه کنند. تابش سرطان سینه بسته به نوع درمان می تواند از سه روز تا شش هفته طول بکشد. پزشکی که از پرتو برای درمان سرطان استفاده می کند (تومور پرتودرمانی) بر اساس وضعیت شما، نوع سرطان و محل تومور تعیین می کند که کدام درمان برای شما بهترین است.
عوارض جانبی پرتودرمانی
عوارض جانبی آن شامل خستگی و بثورات قرمز مانند آفتاب سوختگی در جایی است که پرتودرمانی هدف قرار می گیرد. بافت پستان نیز ممکن است متورم یا سفت تر به نظر برسد. به ندرت ممکن است مشکلات جدی تری مانند آسیب به قلب یا ریه ها یا به ندرت سرطان های دوم در ناحیه تحت درمان رخ دهد.
شیمی درمانی
یکی از روش های درمان سرطان سینه شیمی درمانی است. شیمی درمانی از داروها برای از بین بردن سلول های سریع رشد مانند سلول های سرطانی استفاده می کند. اگر سرطان شما خطر بازگشت یا گسترش به قسمت دیگری از بدن شما را دارد، ممکن است پزشک پس از جراحی، شیمی درمانی را برای کاهش احتمال عود سرطان توصیه کند. شیمی درمانی گاهی قبل از جراحی در زنانی که تومورهای سینه بزرگتر دارند انجام می شود. هدف کوچک کردن تومور به اندازه ای است که برداشتن آن با جراحی آسان تر شود.
شیمی درمانی در زنانی که سرطان آنها قبلاً به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است نیز استفاده می شود. ممکن است شیمی درمانی برای کنترل سرطان و کاهش علائمی که سرطان ایجاد می کند توصیه شود.
عوارض شیمی درمانی
عوارض، به داروهایی که دریافت می کنید بستگی دارد. ریزش مو، حالت تهوع، استفراغ، خستگی و افزایش خطر ابتلا به عفونت. عوارض جانبی نادر می تواند شامل یائسگی زودرس، ناباروری (در صورت پیش از یائسگی)، آسیب به قلب و کلیه ها، آسیب عصبی، و به ندرت سرطان سلول های خونی باشد.
هورمون درمانی
یکی دیگر از روش های درمان سرطان سینه هورمون درمانی است. برای درمان سرطان پستان که به هورمون ها حساس هستند استفاده می شود. پزشکان به این سرطان ها به عنوان سرطان های گیرنده استروژن مثبت (ER مثبت) و گیرنده پروژسترون مثبت (PR مثبت) اشاره می کنند. هورمون درمانی را می توان قبل یا بعد از جراحی یا سایر درمان ها برای کاهش احتمال بازگشت سرطان استفاده کرد. اگر سرطان قبلا گسترش یافته باشد، هورمون درمانی ممکن است آن را کوچک و کنترل کند.
درمان هایی که می توانند در هورمون درمانی استفاده شوند عبارتند از: داروهایی که مانع از اتصال هورمون ها به سلول های سرطانی می شوند (تعدیل کننده های انتخابی گیرنده استروژن)،داروهایی که بدن را از تولید استروژن پس از یائسگی باز می دارند (مهارکننده های آروماتاز)،جراحی یا داروهایی برای توقف تولید هورمون در تخمدان ها.
عوارض جانبی هورمون درمانی
هورمون درمانی ممکن است سبب گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن شود. عوارض جدی تر شامل خطر نازک شدن استخوان و لخته شدن خون است.
داروهای درمانی هدفمند
داروها به ناهنجاریهای خاص در سلولهای سرطانی حمله میکنند. به عنوان مثال، چندین داروی درمانی هدفمند بر پروتئینی تمرکز میکنند که برخی از سلولهای سرطان سینه بیش از حد تولید میکنند که گیرنده ۲ فاکتور رشد اپیدرمی انسانی (HER2) نام دارد. این پروتئین به رشد و بقای سلول های سرطان سینه کمک می کند. با هدف قرار دادن سلولهایی که HER2 بیش از حد تولید میکنند، این داروها میتوانند به سلولهای سرطانی آسیب برسانند و در عین حال سلولهای سالم را حفظ کنند.
داروهای درمانی هدفمند که بر سایر ناهنجاریهای درون سلولهای سرطانی تمرکز دارند، در دسترس هستند. برخی از داروها پس از جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان استفاده می شود. برخی دیگر در موارد سرطان سینه پیشرفته برای کند کردن رشد تومور استفاده می شوند.
ایمونوتراپی
یکی از روش های موثر درمان سرطان سینه ایمونوتراپی است. این روش از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن شما که با بیماری مبارزه می کند ممکن است به سرطان شما حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که سلول های سیستم ایمنی را کور می کند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند کار می کند. اگر سرطان سینه سه گانه منفی دارید، ایمونوتراپی ممکن است یک گزینه باشد، به این معنی که سلول های سرطانی گیرنده هایی برای استروژن، پروژسترون یا HER2 ندارند. برای سرطان سینه سه گانه منفی، ایمونوتراپی با شیمی درمانی ترکیب می شود تا سرطان پیشرفته ای را که به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد، درمان کند.
مراقبت های تسکینی
متخصصان مراقبتی با شما، خانواده و سایر پزشکان شما همکاری می کنند تا لایه ای اضافی از حمایت را ارائه دهند که مکمل مراقبت مداوم شما باشد. مراقبت تسکینی را می توان در حین انجام سایر درمان های تهاجمی مانند جراحی، شیمی درمانی یا پرتودرمانی استفاده کرد. هنگامی که از مراقبت تسکینی همراه با سایر درمان های مناسب استفاده می شود، افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتر و عمر طولانی تری داشته باشند. مراقبت تسکینی توسط تیمی از پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان آموزش دیده و ویژه ارائه می شود. هدف تیم های مراقبت تسکینی بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده هایشان است. این شکل از مراقبت در کنار راه های درمان سرطان سینه یا سایر درمان هایی که ممکن است دریافت کنید ارائه می شود.
مقاله ی پیشنهادی: راه های تشخیص سرطان سینه
منبع: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475