زعفران ادویه ای است با رایحه ای قوی و رنگی متمایز. این ادویه همچنین سرشار از آنتی اکسیدان است که ممکن است فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد. ما می خواهیم با فواید زعفران برای سلامتی بیشتر آشنا شویم.
شواهد اولیه نشان می دهد که زعفران ممکن است خلق و خو را تقویت کند، میل جنسی را افزایش دهد و با استرس مبارزه کند. مصرف زعفران عموماً برای اکثر افراد بی خطر و افزودن آن به رژیم غذایی بسیار ساده است.
زعفران چیست؟
زعفران ادویه ای از گونه ی زنبقیان است. ادویه ی مخصوص زعفران از کلاله ی زرشکی رنگ داخل گل به دست می آید. زعفران به دلیل سختی برداشت بسیار گران است. کشاورزان باید کلاله ی ظریف هر گل را با دست برداشت کنند. سپس این کلاله ها را حرارت داده و خشک می کنند تا عطر و طعم زعفران ظاهر شود. این کار دشوار زعفران را به یکی از گران ترین ادویه های دنیا تبدیل کرده است.
آنتی اکسیدان های فعال اصلی عبارتند از: کروسین پیکروکروسین سافرانال ترکیبات دیگر عبارتند از کامفرول و کروستین. این آنتی اکسیدان ها به مبارزه با استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد در بدن کمک می کنند. از آنجایی که استرس اکسیداتیو و رادیکال های آزاد در ایجاد بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان و بیماری قلبی نقش دارند، آنتی اکسیدان هایی مانند این ها ممکن است به محافظت از سلامت فرد کمک کنند. این آنتی اکسیدان ها به وفور در زعفران موجود است.
جلوگیری از اختلالات سیستم عصبی
یکی از فواید زعفران برای سلامتی کاهش استرس است. آنتی اکسیدان های موجود در زعفران در محافظت از بدن در برابر اختلالات مؤثر بر سیستم عصبی نقش دارند. تحقیقات انجام شده در سال 2015 نشان می دهد که ترکیبات موجود در زعفران، مانند کروسین، التهاب و آسیب اکسیداتیو در مغز را کاهش می دهد.
مطالعهای در مجله AntioxidantsTrusted Source انجام شده است نشان داد که زعفران از نظر تئوری به علائم آلزایمر کمک می کند زیرا هم خواص تقویتکننده حافظه و هم اثرات آنتیاکسیدانی و ضد التهابیدارد. افراد مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط که به مدت 22 هفته زعفران مصرف کردند، بهبودهای شناختی قابل مقایسه ای از خود نشان دادند که با مصرف دارو برابری می کرد. زعفران همچنین عوارض جانبی کمتری را ایجاد می کرد.
تقویت خلق و خو
یکی دیگر از فواید بی نظیر زعفران برای سلامتی تقویت خلق و خوی است. همچنین شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد زعفران به بهبود خلق و خو کمک می کند و داروی برای درمان افسردگی است. مطالعه ای در مجله علوم رفتاری و مغز انجام شد، نشان داد که عصاره زعفران باعث افزایش سطح دوپامین در مغز بدون تغییر سطح سایر هورمون های مغز مانند سروتونین می شود.
سایر تحقیقات منابع معتبر نشان می دهد که مصرف 30 میلی گرم زعفران در روز می تواند اثرات مشابهی با داروهایی که افسردگی خفیف تا متوسط را درمان می کنند مانند ایمی پرامین و فلوکستین ایجاد کند. اگرچه برخی از افراد استفاده از زعفران را به عنوان یک درمان مکمل برای بهبود خلق و خوی توصیه می کنند، اما توصیه آن برای درمان علائم افسردگی قطعی نیست.
افزایش میل جنسی
زعفران همچنین میل جنسی و عملکرد جنسی را در مردان و زنان افزایش می دهد. محققان با بررسی اثرات زعفران بر مشکلات ناباروری مردان خاطرنشان کردند که اگرچه تأثیر مثبتی بر اختلال نعوظ و میل جنسی دارد، اما تغییری در زنده ماندن مایع منی ایجاد نمی کند.
مطالعه ای که در سال 2012 به اثرات زعفران در میل جنسی زنان پرداخت، نشان داد که زنانی که از قرص های ضد افسردگی فلوکستین استفاده کرده بودند و دچار اختلال عملکرد جنسی شده بودند با مصرف روزانه 30 میلی گرم زعفران به مدت 4 هفته، در مقایسه با آنهایی که به جای آن دارونما مصرف کردند، میل جنسی شان به وضوح افزایش پیدا کرده بود.
کاهش علائم PMS (سندروم پیش از قاعدگی)
یکی دیگر از فواید زعفران برای سلامتی کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی است. در سال 2015 تحقیقی در مورد زعفران و علائم PMS انجام شد. زنان بین 20 تا 45 سال که روزانه 30 میلی گرم زعفران مصرف می کردند نسبت به زنانی که دارونما مصرف می کردند علائم کمتری داشتند. علاوه بر این، زنانی که فقط به مدت 20 دقیقه زعفران را استشمام کردند، سطوح پایینتری از هورمون استرس کورتیزول در بدن خود داشتند که ممکن است به کاهش علائم PMS کمک کند.
کمک به کاهش وزن
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زعفران به کاهش وزن و کاهش اشتها کمک می کند. مطالعهای که در مجله قلب و عروق توراسیک انجام شد نشان داد که مصرف عصاره زعفران به افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر کمک به سزایی می کند. چرا که مصرف مکرر زعفران به کاهش شاخص توده بدنی (BMI)، کمک کرده و در نتیجه توده چربی کل و دور کمر کم می شود. افرادی که این مکمل را مصرف کردند در مقایسه با گروه دارونما کاهش اشتهای محسوسی داشتند.
عوارض و خطرات
به طور کلی مصرف زعفران خطر کمی دارد. پخت و پز با زعفران راهی عالی برای افزودن آن به انواع رژیم غذایی است. مصرف بیش از 1.5 گرم زعفران در روز به طور کلی بی خطر است، اما خوردن بیش از حد آن می تواند سمی باشد. محققان مصرف روزانه ی 5 گرم را یک دوز سمی می دانند.
دوزهای بسیار بالا ممکن است برای گروه خاصی از افراد خطرناک تر باشد. به عنوان مثال، زنان باردار باید از مصرف بیش از 5 گرم زعفران در روز اجتناب کنند، زیرا این زعفران دارای اثر تحریک کننده بر روی رحم است. احتمال بروز واکنش های آلرژیک وجود دارد. هر فردی که پس از مصرف زعفران علائم واکنش آلرژیک را تجربه می کند باید به پزشک مراجعه کند.
نحوه استفاده
راه ساده برای تکمیل یک وعده غذایی با زعفران، اضافه کردن چند رشته به یک فنجان آب داغ است. با انجام این کار بیشتر طعم زعفران گرفته می شود. سپس فرد می تواند در پایان پخت هم آب و هم زعفران را به یک غذای خوش طعم اضافه کند. زعفران نیز بهعنوان مکمل، عموماً بهصورت پودر کلاله در کپسول، در دسترس است.
مهم است که دستورالعمل های روی بسته بندی را بخوانید و قبل از مصرف مکمل های جدید با پزشک صحبت کنید. زعفران گیاهی قدیمی و گران قیمت است. که حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی است که ممکن است به کاهش خطر برخی بیماری های مزمن که با استرس اکسیداتیو مرتبط هستند کمک کند. شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این آنتی اکسیدان ها برای بدن مفیدتر از آنتی اکسیدان هایی هستند که فرد می تواند به سادگی با خوردن میوه ها و سبزیجات فراوان به دست آورد.
مقاله ی پیشنهادی: 10 تا از فواید چای سبز که هر خانومی باید بدونه
منبع:https://www.medicalnewstoday.com/articles/327017#benefits