بارداری و زایمانزنان و ماماییسلامت

ممنوعات دوران بارداری

چه کارهایی در بارداری خطرناک است و ممنوعات دوران بارداری چیست ؟

دوران بارداری یکی از حساس ترین دوران زندگی هر زوجی می باشد . کارهایی وجود دارد که زنان باردار و همسرانشان در دوران بارداری باید مراقب آنها باشند. از هایلایت های مو گرفته تا رنگ آمیزی خانه و … که ما در این مقاله درباره ممنوعات دوران بارداری باهم صحبت می کنیم.

ممنوعات دوران بارداری :

1- محصولات پاک کننده

برچسب محصولات تمیز کننده را بررسی کنید تا مطمئن شوید که هیچ هشدار ایمنی برای زنان باردار وجود ندارد. اگر از محصولات پاک کننده، چسب، رنگ یا هر ماده شیمیایی خانگی دیگری استفاده می کنید، دستورالعمل های ایمنی روی برچسب را دنبال کنید. علاوه براین هنگام تمیز کردن اتاق از تهویه مناسب اطمینان حاصل کنید، پنجره ها و درها را باز کنید.

برخی از قرص های از بین برنده ی حشرات موذی و خوشبوکننده های دستشویی حاوی ماده ای به نام نفتالین هستند. قرار گرفتن در معرض مقادیر بسیار زیاد نفتالین می تواند به سلول های خونی آسیب برساند و منجر به شرایطی به نام کم خونی همولیتیک شود. علائمی که ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد نفتالین رخ دهد عبارتند از: خستگی، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، استفراغ و اسهال.علاوه براین  نفتالین برای نوزادان تازه متولد شده بسیار  خطرناک است. حدالامکان از مواد شیمیایی در دوران بارداری استفاده نکنید .محصولات پاک کننده یکی از مهمترین ممنوعات دوران بارداری می باشند.

2- ورزش در دوران بارداری

فعال بودن و تناسب اندام در دوران بارداری بسیار خوب است، اما ابتدا با ماما یا پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که هیچ مشکلی برای سلامتی شما وجود ندارد. اگر بعد از مشورت با پزشک خود مطمئن شدید که مشکلی وجود ندارد، سعی کنید در بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه ورزش متوسط مانند پیاده روی یا شنا انجام دهید.

ورزش منظم می تواند کمک کند تا شما :

  • وزن سالمی داشته باشید
  • آرام شوید
  • قوی تر و خوش اندام شوید
  • ناراحتی هایی مانند کمردرد و واریس که برخی از زنان باردار دچار آن می شوند را به شدت کاهش می دهد

3-طب سوزنی و ماساژ

با اینکه برخی معتقدند درمان‌های مکمل، مانند طب سوزنی و ماساژ، عموماً در دوران بارداری بی‌خطر تلقی می‌شوند، هنوز هم در دوران بارداری زمان‌هایی وجود دارد که نباید از آنها استفاده کرد. به عنوان مثال شکم شما در 3 ماه اول بارداری نباید ماساژ داده شود.

به طور کلی انجام طب سوزنی در دوران بارداری بی خطر است. شما باید به دنبال یک متخصص طب سوزنی واجد شرایط باشید که آموزش و تجربه زیادی در رابطه با زنان باردار داشته باشد. به متخصص طب سوزنی خود بگویید که باردار هستید زیرا برخی از نقاط طب سوزنی را نمی توان به طور ایمن در دوران بارداری استفاده کرد.

اگر قصد استفاده از یک درمان مکمل را دارید، مهم است که به پزشک یا ماما خود اطلاع دهید. اگر تصمیم به استفاده از درمان تکمیلی دارید، همیشه باید با یک پزشک مشورت کنید.

4-گربه ها

چرا گربه ها یکی از ممنوعات بارداری می باشند ؟ توکسوپلاسموز یک عفونت شایع است که در اکثر پرندگان و پستانداران از جمله انسان رخ می دهد و می تواند مشکلات جدی در بارداری ایجاد کند. انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی (T. gondii) را می توان در مدفوع یا خاک گربه یافت ،  یا بستر گربه که با مدفوع گربه آلوده است.

خطر ابتلا به توکسوپلاسموز در دوران بارداری بسیار کم است. اما اگر در مراحل اولیه بارداری به توکسوپلاسموز مبتلا شوید، خطر سقط جنین افزایش می‌یابد و می‌تواند باعث کوری و آسیب مغزی در نوزاد متولد نشده شود.

علائم توکسوپلاسموز شامل علائم خفیف شبیه آنفولانزا، مانند درجه حرارت بالا، گلودرد و درد عضلات است. با این حال، در بیشتر موارد، توکسوپلاسموز هیچ علامتی ایجاد نمی کند.

زنان باردار به طور معمول از نظر توکسوپلاسموز غربالگری نمی شوند. بنابراین مهم است که بدانید چگونه از عفونت جلوگیری کنید.

5- برنزه کردن مصنوعی

ماده فعال در برنزه مصنوعی دی هیدروکسی استون (DHA) است، ماده ای غیر سمی که با سلول های خارجی ترین لایه پوست واکنش می دهد و رنگدانه قهوه ای (رنگی) به نام ملانوئیدین تولید می کند. DHA از لایه بیرونی پوست فراتر نمی رود و بنابراین جذب بدن نمی شود.

استفاده از اسپری برنزه کردن در دوران بارداری ایده خوبی نیست زیرا ممکن است مقداری اسپری استنشاق کنید و معلوم نیست که آیا این برای کودک خطرناک است یا خیر. همچنین، برنزه شدن تقلبی گاهی اوقات می تواند باعث واکنش آلرژیک شود. بارداری سطح هورمون شما را تغییر می دهد و می تواند پوست را حساس تر از حد طبیعی کند. اگر از برنزه مصنوعی استفاده می کنید، همیشه ابتدا محصول را روی ناحیه کوچکی از پوست آزمایش کنید تا ببینید آیا واکنشی دارید یا خیر.

اگرچه برخی از برنزه های تقلبی حاوی محافظ در برابر آفتاب هستند، SPF (فاکتور محافظت در برابر آفتاب) معمولاً بسیار پایین است. افزایش حساسیت پوست در دوران بارداری می تواند به این معنی باشد که احتمال سوختگی شما بیشتر است، بنابراین از کرم محافظ بالا (حداقل SPF 30) استفاده کنید و تا حد امکان از نور خورشید دوری کنید.

هیچ کس نباید از قرص های برنزه کننده یا تزریق برنزه استفاده کند. قرص های برنزه کننده حاوی مقادیر زیادی بتاکاروتن و/یا ماده شیمیایی به نام کانتاکسانتین هستند که با عوارض جانبی خطرناکی از جمله آسیب به چشم و کبد مرتبط است. تزریق‌های حاوی ملانوتان که ملانین را در پوست افزایش می‌دهد، توسط اداره کالاهای درمانی (TGA) برای برنزه کردن تایید نشده است و به عنوان دارویی که فقط با نسخه تجویز می‌شود طبقه‌بندی می‌شود.

6- غذاهای ممنوعه ی دوران بارداری

برخی از مواد غذایی هستند که باید در دوران بارداری از آنها اجتناب کنید زیرا ممکن است شما را بیمار کنند یا به کودک شما آسیب برسانند. در اینجا درباره غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید، یا در دوران بارداری باید مراقب آنها باشید بیشتر بدانید.

7- رنگ مو

اکثر تحقیقات، اگرچه محدود هستند، اما نشان می‌دهند که رنگ کردن موهایتان در دوران بارداری بی‌خطر است. برخی از مطالعات نشان داده اند که دوزهای بسیار بالای مواد شیمیایی موجود در رنگ مو ممکن است باعث آسیب شود. با این حال، این دوزها در مقایسه با مقدار بسیار کم مواد شیمیایی هنگام رنگ کردن موهای خود بسیار زیاد هستند.

بسیاری از زنان تصمیم می‌گیرند تا پس از ۱۲ هفته اول بارداری برای رنگ کردن موهای خود صبر کنند، زمانی که خطر آسیب مواد شیمیایی به نوزاد بسیار کمتر است. اگر خودتان موهایتان را رنگ می کنید، یا در یک آرایشگاه کار می کنید، این موارد را رعایت کنید :

  • دست کش  بپوشید
  • رنگ را برای حداقل زمان بگذارید
  • در یک اتاق با تهویه مناسب کار کنید
  • هایلایت کردن موهایتان با استفاده از رنگ فقط روی تارهای مو، خطر را کاهش می دهد. مواد شیمیایی مورد استفاده فقط توسط موهای شما جذب می شود و نه توسط پوست سر یا جریان خون.
  • رنگ های گیاهی خالص نیمه دائمی، مانند حنا، جایگزین مطمئنی هستند.

بارداری می تواند بر وضعیت طبیعی موهای شما تأثیر بگذارد. برای مثال، موهای شما ممکن است واکنش متفاوتی به رنگ کردن یا پر کردن داشته باشد و کم و بیش جذب، وز یا غیرقابل پیش بینی شود.

همیشه ایده خوبی است که ابتدا با استفاده از رنگ مو یا درمانی که قصد استفاده از آن را دارید، یک آزمایش رشته انجام دهید. برای مشاوره با آرایشگر خود صحبت کنید.

8- رنگ آمیزی

خطر بوی ناشی از رنگ‌های خانگی مدرن که ممکن است به کودک شما آسیب رساند کم است، اما نمی‌توان دقیقاً دانست که این خطر چقدر کوچک است. این به این دلیل است که اندازه گیری مواد و مواد شیمیایی که بدن شما در طول فعالیت هایی مانند نقاشی جذب می کند بسیار دشوار است.

تحقیقات بسیار کمی در مورد اثرات بوی رنگ بر روی نوزادان متولد نشده انجام شده است. مطالعات اندکی که انجام شده است نشان می دهد که خطر بسیار کم است.

از طرفی بازسازی خانه ها می تواند قرار گرفتن در معرض سرب را افزایش دهد. رنگ هایی که دارای سرب هستند می توانند گرد و غبار سرب را در هوا و اطراف خانه پخش کنند. مهم است که زنان باردار و کودکان در حین بازسازی که رنگ های مبتنی بر سرب را استفاده می کنند، در اطراف نباشند.

هر خطر کوچکی برای کودک شما در سه ماهه اول بارداری که اندام های کودک شما شروع به رشد می کنند، بیشتر است. هر گونه بخار یا مواد شیمیایی مضر در این مرحله می تواند کودک شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان یک اقدام احتیاطی، بهتر است حداقل تا هفته چهاردهم بارداری خود از نقاشی و تزئین خودداری کنید.

9-سونا یا جکوزی

تحقیقات کمی در مورد استفاده از سونا، جکوزی و امکانات تفریحی گرم مشابه در دوران بارداری انجام شده است. با این حال، توصیه می شود به دلیل خطرات گرم شدن بیش از حد، کم آبی و غش از آنها اجتناب کنید.

احتمالاً در دوران بارداری احساس گرما بیشتری خواهید کرد. این به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش خون رسانی به پوست است. این تغییرات هورمونی همچنین اغلب باعث می شود زنان باردار احساس ضعف کنند.

اگر بیش از حد گرم می شوید، خون بیشتری در نزدیکی پوست شما جریان می یابد تا با تعریق بدن شما خنک شود. این بدان معناست که خون کمتری به اندام های داخلی شما مانند مغز شما جریان می یابد. اگر این اتفاق بیفتد، مغز شما ممکن است خون کافی و در نتیجه اکسیژن دریافت نکند. این می تواند باعث شود شما احساس ضعف کنید.

هنگامی که از سونا، جکوزی، حمام بخار یا اتاق بخار استفاده می کنید، بدن شما نمی تواند گرما را به طور موثر با تعریق از دست بدهد. بنابراین دمای مرکزی بدن شما افزایش می یابد. این امکان وجود دارد که افزایش قابل توجه دمای مرکزی بدن شما بر رشد جنین شما تأثیر بگذارد، به ویژه در 12 هفته اول بارداری.

وقتی از حمام آب گرم خارج می‌شوید یا سریع از جای خود بلند می‌شوید، مراقب باشید، زیرا این موارد می‌توانند باعث احساس ضعف در شما شوند.

10- تخت های آفتابگیر

تخت‌های آفتابی (سولاریوم) پرتوهای فرابنفش (UV) را منتشر می‌کنند، همان نوع تشعشعات مضر موجود در نور خورشید. استفاده از تخت آفتاب خطر ابتلا به سرطان پوست از جمله ملانوم بدخیم، جدی ترین نوع سرطان پوست را افزایش می دهد. استفاده از سولاریوم تجاری در استرالیا غیرقانونی است.

شواهد واضحی در مورد تأثیر اشعه ماوراء بنفش از تخت‌های آفتاب‌گیر بر روی نوزاد متولد نشده وجود ندارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که ممکن است بین افزایش اشعه ماوراء بنفش و کمبود اسید فولیک ارتباط وجود داشته باشد. این به این دلیل است که اشعه ماوراء بنفش می تواند اسید فولیک را تجزیه کند.

زنان باردار اغلب متوجه می شوند که پوست آنها حساس تر از حد معمول است. اگر در دوران بارداری از آفتاب‌گیر استفاده می‌کنید، احتمالاً پوست شما بیشتر می‌سوزد.

11- اشعه ایکس

در صورت امکان، در دوران بارداری از انجام عکسبرداری با اشعه ایکس اجتناب کنید. متخصص مراقبت های بهداشتی شما ارزیابی خواهد کرد که آیا درمان شما می تواند تا زمانی که فرزندتان به دنیا بیاید صبر کند. آنها ارزیابی خواهند کرد که آیا مزایای درمان بیشتر از خطر کم عکسبرداری با اشعه ایکس است یا خیر. همچنین ممکن است به جای آن از روش تصویربرداری دیگری مانند اسکن اولتراسوند استفاده کنند.

خطر تابش اشعه ایکس به مرحله بارداری که در آن قرار گرفتن در معرض قرار می گیرد و مقدار دوزی که به نوزاد می رسد مربوط می شود. خطر اندکی نقص مادرزادی و مشکلات رشد جسمی و ذهنی وجود دارد.

با این حال، قرار گرفتن مکرر در معرض تابش می تواند به سلول های بدن آسیب برساند، که می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. به همین دلیل است که دوز تابش مورد استفاده در عکس برداری اشعه ایکس همیشه تا حد امکان کم است. اشعه ایکس در دوران بارداری خطر بسیار کمی برای قرار گرفتن نوزاد متولد نشده در معرض تشعشع دارد که می تواند باعث ایجاد سرطان در دوران کودکی او شود.

12- عکس دندان

مطمئن شوید که دندانپزشک شما از بارداری شما مطلع است. اگر نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس دندان دارید، دندانپزشک شما معمولاً منتظر می ماند تا شما بچه دار شوید، حتی اگر اکثر عکسبرداری های دندانی روی شکم یا ناحیه لگن تأثیری نداشته باشد.

13- سایر آزمایشات رادیولوژی

بسیار مهم است که به پزشک یا متخصص خود بگویید که آیا باردار هستید یا ممکن است باردار باشید زیرا برخی از روش ها می توانند بر جنین تأثیر بگذارند. در صورتی که انجام آن بی خطر باشد، پزشک یا متخصص شما را برای یک روش رادیولوژی مناسب معرفی می کند. همچنین در صورت باردار بودن یا احتمال بارداری، باید در هنگام گرفتن نوبت به بیمارستان یا مطب رادیولوژی و کادر پزشکی که این روش را انجام می دهند، اطلاع دهید.

14-شیردهی و اشعه ایکس

به طور کلی، برای انجام آزمایشات رادیولوژیکی مانند اشعه ایکس، ام آر آی، سی تی، آنژیوگرافی، سونوگرافی یا ماموگرافی نیازی به قطع شیردهی ندارید. این معاینات تاثیری بر شیردهی ندارد.

اما مهم است که در صورت شیردهی به پزشک یا متخصص خود اطلاع دهید. برخی از روش‌ها می‌توانند شامل تزریق یک ماده رادیواکتیو به رگ شما باشد که چند روز طول می‌کشد تا از طریق ادرار از بدن خارج شود. در حالی که در بدن شما وجود دارد، مقدار بسیار کمی از ماده رادیواکتیو می تواند از طریق شیر مادر به کودک شما منتقل شود. پزشک یا متخصص و کارکنان آنها به شما دستوراتی می دهند، مانند دوشیدن و دور انداختن شیر مادر برای مدت کوتاهی پس از انجام اسکن، تا کودک شما بی جهت در معرض مواد رادیواکتیو قرار نگیرد.

 منبع : https://www.pregnancybirthbaby.org.au/things-to-avoid-during-pregnancy

اگر این مقاله برای شما مفید بود امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا