اضافه وزن بارداری تا چه مقدار طبیعی می باشد
اضافه وزن نرمال بارداری چقدر است؟
سبک زندگی سالم می تواند به شما در مدیریت افزایش وزن بارداری و حمایت از سلامت کودک کمک کند. همچنین، انتخاب هوشمندانه وعدههای غذایی در دوران بارداری میتواند کاهش وزن اضافی را پس از زایمان آسانتر کند. اگرچه در دوران بارداری به کالری اضافی نیاز دارید، اما لازم نیست به جای دو نفر غذا بخورید. یک زن باردار به طور متوسط روزانه فقط به 300 کالری بیشتر از دوران قبل از بارداری نیاز دارد. این میزان کالری و اضافه وزن مجاز به او کمک میکند تا اضافه وزن طبیعی در بارداری را تجربه کند.
دستورالعمل های افزایش وزن بارداری
هیچ رویکرد یکسانی برای افزایش وزن بارداری وجود ندارد. افزایش وزن مناسب در دوران بارداری به عوامل مختلفی از جمله وزن قبل از بارداری و شاخص توده بدنی (BMI) بستگی دارد. سلامتی شما و کودکتان نیز در این امر نقش دارد. خانمی که قبل از بارداری وزن متوسط داشته، باید بعد از بارداری ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم، خانمهای کم وزن 12-18 کیلوگرم و خانمهای چاق فقط 7-11 کیلوگرم وزن اضافه کنند.
این دستورالعمل های کلی را برای افزایش وزن بارداری در نظر بگیرید. وزن (BMI زیر 18.5) می تواندحدود 13 تا 18 کیلوگرم اضافه کند. وزن سالم (BMI 18.5 تا 24.9) می تواند حدود 11 تا 16 کیلوگرم اضافه کند. زن باردار با وزن (BMI 25 تا 29.9) باید حدود 7 تا 11 کیلوگرم اضافه کند و افراد چاق با (BMI 30 یا بیشتر) باید حدود 5 تا 9 کیلوگرم اضافه کنند.
اگر دوقلو یا چند قلو باردار هستید
اگر دوقلو یا چند قلو حمل می کنید، احتمالاً نیاز به افزایش وزن بیشتری دارید. اضافه وزن بارداری در حاملگیهای دوقلویی بسیار مهم است، زیرا وزن مادر بر وزن نوزادان تأثیر میگذارد و از آنجا که دوقلوها اغلب قبل از موعد به دنیا میآیند، وزن مناسب هنگام تولد برای سلامتی آنها مهم است. در بارداری دوقلویی ممکن است روزانه به 3000 تا 3500 کالری نیاز داشته باشید. این دستورالعمل های کلی برای افزایش وزن بارداری را در نظر بگیرید. فرد باردار با شاخص توده بدنی BMI زیر 18.5 می تواند حدود 23 تا 28 کیلوگرم وزن اضافه کند. زن باردار با شاخص BMI 18.5 تا 24.9 می تواند حدود 17 تا 25 کیلوگرم وزن اضافه کند. فرد با شاخص BMI 25 تا 29.9 می تواند حدود 14 تا 23 کیلوگرم اضافه کند و فرد چاق با شاخص BMI 30 یا بیشتر می تواند حداکثر حدود 11 تا 19 کیلوگرم وزن اضافه کند.
خطرات اضافه وزن غیر طبیعی در بارداری
وقتی قبل از بارداری اضافه وزن دارید، هنگام بارداری خطراتی شما و نوزاد شما رو تهدید میکند. دیابت بارداری، اختلالات فشار خون بالا در بارداری ، از جمله پره اکلامپسی، نیاز به سزارین و زایمان زودرس را افزایش می دهد. بزرگ شدن بیش از حد نوزاد (ماکروزومی)، سزارین یا زایمان طبیعی بسیار سخت و باعث مرگ جنین می شود. اگر قبل از بارداری کمبود وزن دارید، افزایش وزن مناسب در دوران بارداری ضروری است. بدون وزن اضافی، کودک شما ممکن است زودتر (زایمان نارس) یا کوچکتر از حد انتظار به دنیا بیاید.
افزایش وزن بارداری ناشی از چیست؟
- کودک: 3.5 کیلوگرم
- جفت: 0.9-1.3 کیلوگرم
- مایع آمنیوتیک: 0.9-1.3 کیلوگرم
- بافت پستان: 0.9-1.3 کیلوگرم
- خونرسانی: 2 کیلوگرم
- چربی ذخیره شده برای زایمان و شیردهی: 2-4 کیلوگرم
- رحم بزرگتر: 1-2 کیلوگرم
- مجموع: 11-16 کیلوگرم
تغذیه صحیح در بارداری
- روزانه پنج یا شش وعدۀ کوچک، غذا بخورید.
- سعی کنید همیشه میانوعدههایی مثل آجیل، کشمش، نان و پنیر، میوههای خشکی مثل کشمش و توت خشک، بستنی یا ماست در دسترس داشته باشید و مصرف کنید.
- یک قاشق از کرۀ بادامزمینی حدود ۱۰۰ کالری و به میزان ۷ گرم پروتئین دارد. میتوانید کره بادام زمینی را روی نان تست، میوه یا بیسکویت بمالید و بخورید.
- به پورۀ سیبزمینی، املت و صبحانۀ خود، شیرخشک بدون چربی اضافه کنید.
- به غذای خود موادی مثل کره، مارگارین، پنیر خامهای، آب گوشت یا پنیر اضافه کنید.
سعی کنید یک لیوان شیر کم چرب یا یک قاشق پنیر و یک وعده میوه تازه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همچنین، برای اکثر زنان باردار، انجام حداقل 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط، مانند پیاده روی سریع یا شنا، در بیشتر روزها توصیه می شود. با این حال، قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
آیا اضافه وزن در بارداری و سپس کاهش وزن در این دوران بیخطر است؟
در صورت اضافه وزن بیش از حد، پزشک ممکن است کاهش وزن را توصیه کند. این کار تنها باید تحت نظارت پزشک انجام شود و برای رفع اضافه وزن در بارداری لازم است خانمها از کاهش وزن یا تغییر خودسرانه رژیم غذایی بپرهیزند.
اگر به شدت وزن اضافه کنید چه می شود؟
گاهی چاره ای نیست و باید تا پایان دوران بارداری صبر کنید و پس از زایمان وزن خود را کم کنید. البته باید سعی کنید نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه را از رژیم غذایی خود حذف کنید. از خوردن فست فودهای چرب پرهیز کنید و از لبنیات کم چرب استفاده کنید. هنگام آشپزی به غذا نمک اضافه نکنید. نمک باعث جذب بیشتر آب میشود. مصرف شیرینی و میانوعدههایی با کالری زیاد را محدود کنید. کلوچه، شکلات، کیک، شربت، عسل و چیپس، کالری زیاد و مواد مغذی کمی دارند. سعی کنید آنها را به صورت روزانه مصرف نکنید. در عوض ماست کمچرب و میوۀ تازه را به عنوان میانوعده مصرف کنید. و روشهای سالم طبخ را امتحان کنید. آبپز کردن، بخارپز کردن، کبابی کردن در فر یا گریل و ذغالی کردن از سالمترین روشهای طبخ غذا هستند، درحالیکه سرخ کردن در روغن یا کره، کالری زیادی به غذای شما اضافه میکند.