انواع و علائم فشار خون بالا در بارداری و درمان آن
درمان فشارخون در بارداری
بیماری فشار خون بالا در بارداری نیاز به نظارت دقیق دارد. منظور از فشار خون بالا در بارداری ، فشار خون ۸/۱۳ یا بیشتر است. چنین شرایطی اگر کنترل نشود، وضعیت بدی را برای خانمهای باردار ایجاد میکند. فشار خون در بارداری سلامت مادر و جنین را تهدید کند. اما در عین حال میتوان به راحتی آن را کنترل کرد و با رفتاری آگاهانه از تمامی خطرات احتمالی پیشگیری نمود. چند عامل مهم که در افزایش فشارخون بارداری موثر است شامل سبک زندگی، نوع بارداری و سن می باشد.
انواع فشارخون در بارداری
گاهی اوقات فشار خون بالا قبل از بارداری شروع می شود. ولی در اکثر موارد ، این بیماری در دوران بارداری ایجاد می شود.
فشار خون مزمن
فشار خون مزمن، قبل از بارداری یا در طول 20 هفته اول بارداری ایجاد می شود. از آنجایی که فشار خون بالا معمولاً علائمی ندارد، ممکن است تشخیص دقیق زمان شروع آن دشوار باشد.
فشار خون مزمن همراه مسمویت بارداری (پره اکلامپسی)
این وضعیت زمانی رخ می دهد که فشار خون مزمن منجر به تشدید فشار خون بالا در دوران بارداری شود. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است پروتئین در ادرار دفع کنند یا عوارض دیگری داشته باشند.
فشار خون بارداری در نهایت می تواند منجر به مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) شود. پره اکلامپسی زمانی اتفاق می افتد که فشار خون بالا بعد از هفته 20 بارداری ایجاد شود. این بیماری با علائم آسیب به سایر اندام ها از جمله کلیه ها، کبد، خون یا مغز همراه است. اگر پره اکلامپسی درمان نشود می تواند منجر به عوارض جدی ، حتی کشنده برای مادر و نوزاد شود.
در گذشته مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) تنها زمانی تشخیص داده می شد که هم فشار خون بالا و هم پروتئین در ادرار وجود داشت. ولی متخصصان به این نتیجه رسیده اند که ممکن است بدون داشتن پروتئین در ادرار، پره اکلامپسی وجود داشته باشد.
عوارض فشارخون بالا در بارداری
خطراتی که فشار خون بالا ایجاد می کند شامل:
جریان خون کمتر به جفت
اگر جفت خون کافی دریافت نکند، ممکن است جنین اکسیژن کمتر و مواد مغذی کمتری دریافت کند که ممکن است به رشد آهسته (محدودیت رشد داخل رحمی)، وزن کم هنگام تولد یا زایمان زودرس منجر شود. نوزادانی که زود به دنیا می آیند ممکن است که مشکلات تنفسی، افزایش خطر عفونت و سایر عوارض داشته باشند.
جدا شدن جفت
در این حالت جفت قبل از زایمان از دیواره داخلی رحم جدا می شود. پره اکلامپسی و فشار خون بالا خطر جدا شدن جفت را افزایش می دهد. جداشدگی شدید جفت باعث ایجاد خونریزی شدید می شود که ممکن است زندگی شما و کودکتان را تهدید کند.
محدودیت رشد داخل رحمی
فشار خون بالا ممکن است منجر به کندی یا کاهش رشد جنین شود.
آسیب به سایر اندام ها
فشار خون بالای کنترل نشده می تواند منجر به آسیب به مغز، چشم ها، قلب، ریه ها، کلیه ها، کبد و سایر اندام های اصلی شود. در موارد شدید ممکن است باعث ایجاد مرگ شود.
زایمان زودرس
گاهی اوقات برای جلوگیری از عوارض خطرناک فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان زودرس ضروری ست.
بیماری قلبی عروقی آینده
ابتلا به مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) ممکن است خطر بیماری قلبی و عروقی (قلبی عروقی) را در آینده افزایش دهد. اگر بیش از یک بار به پره اکلامپسی مبتلا شده باشید، خطر بیماری قلبی عروقی در آینده بیشتر است. همچنین اگر به دلیل داشتن فشار خون بالا در دوران بارداری، زایمان زودرس داشته باشید، بیشتر است.
علائم مسمویت بارداری(پره اکلامپسی)
علاوه بر فشار خون بالا، سایر علائم و نشانه های پره اکلامپسی عبارتند از:
- پروتئین اضافی در ادرار
- مشکلات کلیوی
- سردردهای شدید
- تغییرات در بینایی
- از دست دادن موقت بینایی
- تاری دید یا حساسیت به نور
- درد بالای معده
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش سطح پلاکت در خون
- اختلال در عملکرد کبد
- تنگی نفس ( به علت وجود مایع در ریه ها)
- افزایش ناگهانی وزن و تورم به ویژه در صورت و دست ها
مصرف داروی فشارخون در بارداری
برخی از داروهای فشار خون برای استفاده در دوران بارداری بی خطر می باشند ولی با این حال، باید از مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، مسدودکنندههای گیرنده آنژیوتانسین II و مهارکنندههای رنین در دوران بارداری اجتناب کرد. مراحل درمان مهم است، دارو را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. مصرف آن را قطع نکنید یا خود به خود دوز را تغییر ندهید. آسپرین روزانه با دوز پایین اغلب برای کاهش خطر پره اکلامپسی در افرادی که در معرض خطر هستند توصیه می شود. داروهای فشارخون بالا در بارداری باید زیرنظر پزشک متخصص مصرف گردد و از مصرف آن به صورت خودسر پرهیز نمایید.
درمان فشارخون بالا در بارداری
یکی از اصلیترین دلایل فشار خون بارداری را باید اضافهوزن و چاقی دانست. رژیم غذایی سالم داشته باشید. از مصرف غذاها و نوشیدنی های ممنوعه در بارداری مانند نمک زیاد، دخانیات، الکل و مواد مخدر خودداری کنید. قبل از مصرف داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید. مطالعات نشان می دهد که آسپرین با دوز پایین خطر ابتلا به مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) را در افرادی که در معرض خطر هستند کاهش می دهد. عدم تحرک از اصلیترین عوامل فشار خون بارداری است. ورزش سبک در این دوران مانع از چاقی و اضافه وزن در بارداری می شود که این به خودی خود از فشار خون بالا پیش گیری می کند. مواد غذایی حاوی: منیزیم، ماهی و روغن ماهی در کنترل فشار خون بارداری موثر هستند.
در صورت عدم اتمام هفتهی 34 بارداری مصرف کورتیکواستروئیدها برای تسریع بلوغ ریه و ارگانهای دیگر جنین مورد استفاده قرار میگیرد و در شرایط وخیمتر، اگرچه رشد مناسبی برای جنین داخل رحم صورت نگرفته باشد و یا هفتهی 37 بارداری به اتمام رسیده باشد، باید سزارین صورت گیرد و یا اینکه مادر تا زمان تکامل جنین، در بیمارستان بستری شود. بارداری منجر به تغییرات هورمونی، جسمی و روحی میشود. این شرایط ممکن است منجر به استرس شود و کنترل فشار خون را دشوار کند. روشهای کنترل استرس شامل یوگا در بارداری و مدیتیشن است. برای کنترل استرس در بارداری مقاله درمان استرس بارداری را بخوانید.
مقاله پیشنهادی: علائم دیابت بارداری و راه های پیشگیری
منبع: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy