گلودرد یک مشکل رایج است که می تواند ناشی از چندین بیماری باشد. اگرچه معمولاً با گذشت زمان بهبود می یابد، اما راه های مختلفی برای کاهش درد گلو و کاهش علائم وجود دارد. شما می توانید برای درمان گلو درد خود از آنتی بیوتیک ها و داروهای بدون نسخه استفاده کنید. شما همچنین می توانید برای درمان گلودرد خود از دمنوش های گیاهی و روش های درمان خانگی بهره بگیرید.
آنچه خواهید خواند
گلودرد چیست؟
گلودرد یک احساس دردناک، خشک یا خراش در گلو است. بیشتر گلو دردها در اثر عفونت ها یا عوامل محیطی مانند هوای خشک ایجاد می شوند. اگرچه گلودرد می تواند ناراحت کننده باشد، اما معمولاً خود به خود از بین می رود. گلو دردها بر اساس قسمتی از گلو که تحت تأثیر قرار می گیرند به انواع زیر تقسیم می شوند:
فارنژیت باعث تورم و درد در گلو می شود.
التهاب لوزه ها تورم و قرمزی لوزه ها، بافت نرم پشت دهان است.
لارنژیت تورم و قرمزی حنجره است.
علائم گلودرد
علائم، بسته به علت ایجاد آن می تواند متفاوت باشد. گلو درد خراش دار، همراه با سوزش،خشک و یا تحریک شده. ممکن است هنگام قورت دادن یا صحبت کردن بیشتر درد داشته باشد. گلو یا لوزه های شما نیز ممکن است قرمز به نظر برسند. گاهی اوقات، لکه های سفید یا مناطقی از چرک روی لوزه ها ایجاد می شود. این لکه های سفید در گلودرد استرپتوکوکی بیشتر از گلودرد ناشی از ویروس دیده می شود.
همراه با گلودرد، ممکن است علائمی مانند: گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه، سرفه، تب، لرز، غدد متورم در گردن، صدای خشن، بدن درد، سردرد، مشکل در بلع و از دست دادن اشتها رخ دهد. در حالی که گلو درد معمولاً با گذشت زمان خود به خود بهبود می یابد، گلو درد استرپتوکوکی نیاز به درمان با آنتی بیوتیک دارد. COVID-19کووید-۱۹ یک عفونت ویروسی است که میتواند علائم مختلفی از جمله گلو درد ایجاد کند. در مقاله ی بهترین داروها برای درمان کرونا می توانید در صورت ابتلا خود را درمان کنید.
گلودرد ویروسی در مقابل باکتریایی
گلودرد معمولاً توسط عفونتهای ویروسی از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا، سرخک و آبله مرغان ایجاد میشود. در بیشتر موارد، گلودرد ناشی از عفونت ویروسی به خودی خود در طول زمان بدون هیچ درمانی بهبود می یابد. از سوی دیگر، گلودرد ناشی از عفونت باکتریایی ممکن است نیاز به درمان با آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عوارض داشته باشد. اگر علائم شدیدی را تجربه کردید یا اگر گلودرد شما بیش از یک هفته طول کشید، با پزشک مشورت کنید تا علت و بهترین روش درمانی برای شما تعیین شود. البته که بسیاری از بیماری ها که سبب گلو درد می شوند بسیار علائم مشترکی دارند ولی تفاوت کرونا، آنفولانزا و آلرژی فصلی مشهود است.
علل اصلی گلو درد
علل گلودرد از عفونت تا صدمات متغیر است.
1. سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر عفونت های ویروسی
گلودرد معمولاً توسط یک عفونت ویروسی ایجاد می شود. از جمله ویروس هایی که باعث گلودرد می شوند عبارتند از: سرماخوردگی،آنفولانزا ، کووید-۱۹،مونونوکلئوز، یک بیماری عفونی که از طریق بزاق منتقل می شود. سرخک، بیماری که باعث بثورات پوستی و تب می شود.آبله مرغان عفونتی که باعث تب و راش خارش دار و ناهموار می شود. اوریون، عفونتی که باعث تورم غدد بزاقی در گردن می شود.
2. گلودرد استرپتوکوکی و سایر عفونت های باکتریایی
عفونت های باکتریایی نیز می توانند باعث گلودرد شوند. شایع ترین آنها گلودرد استرپتوکوکی است، عفونت گلو و لوزه ها که توسط باکتری استرپتوکوک گروه A ایجاد می شود. گلودرد استرپتوکوکی سبب تقریباً 20 تا 30 درصد موارد گلودرد در کودکان می شود. التهاب لوزه ها و عفونت های مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا نیز می توانند باعث گلودرد شوند.
3. آلرژی
هنگامی که سیستم ایمنی به محرکهای آلرژی مانند گرده، علف و شوره حیوانات خانگی واکنش نشان میدهد، مواد شیمیایی آزاد میکند که علائمی مانند احتقان بینی، آبریزش چشم، عطسه و سوزش گلو را ایجاد میکند. مخاط اضافی در بینی می تواند از پشت گلو چکه کند. این مخاط می تواند گلو را تحریک کند و سبب گلودرد شود.
4. هوای خشک
هوای خشک می تواند رطوبت را از دهان و گلو بمکد و احساس خشکی و خراشیدگی در آن ایجاد کند. هوا به احتمال زیاد در ماه های زمستان که بخاری کار می کند خشک است.
5. دود، مواد شیمیایی و سایر مواد محرک
بسیاری از مواد شیمیایی مختلف و سایر مواد موجود در محیط، گلو را تحریک می کنند، از جمله: هر نوع دود، از جمله دود تنباکو، آلودگی هوا، محصولات پاک کننده و سایر مواد شیمیایی، اسپری های آئروسل مانند خوشبو کننده هوا.
6. جراحت
انواع خاصی از آسیب می تواند باعث درد در گلو شود. گیر کردن یک تکه غذا در گلو نیز می تواند آن را تحریک کند. ممکن است پس از فریاد زدن، صحبت کردن با صدای بلند یا آواز خواندن برای مدت طولانی، گلودرد داشته باشید. به عنوان مثال، گلودرد یک شکایت رایج در بین مربیان و معلمان تناسب اندام است که اغلب مجبورند فریاد بزنند.
7. بیماری ریفلاکس معده
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) وضعیتی است که در آن اسید معده به مری ( لوله ای که غذا را از دهان به معده می برد ) بازمی گردد. اسید مری و گلو را می سوزاند و علائمی مانند سوزش سر دل و ریفلاکس اسید را ایجاد می کند . برگشت اسید به گلو. رفلاکس حنجره (LPR) که به عنوان ریفلاکس خاموش نیز شناخته می شود، می تواند باعث شود اسید معده به مری یا گلو برگشته و منجر به گلودرد شود.
8. تومور
وقتی گلودرد نشانه سرطان باشد، پس از چند روز از بین نمی رود.
عوامل خطر آفرین
اگرچه هر کسی ممکن است دچار گلودرد شود، عوامل متعددی وجود دارد که میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
برخی از عوامل خطر رایج عبارتند از: سن: کودکان بیشتر مستعد ابتلا به شرایط خاصی هستند که می تواند باعث گلودرد شود، از جمله گلودرد استرپتوکوکی. زمان سال: برخی از انواع عفونت در فصول خاصی از جمله زمستان شایعتر هستند. قرار گرفتن در معرض محرک ها: چندین عامل تحریک کننده، مانند دود سیگار یا آلودگی، می توانند باعث گلودرد شوند. بهداشت شخصی: شستن مکرر دست ها می تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. محیط های خاص: برخی از محیط ها، مانند مدارس و مهدکودکها، میتوانند گسترش عفونتهایی را که میتوانند باعث گلودرد شوند، افزایش دهند. فشار صوتی: افرادی که به طور منظم بلند صحبت می کنند، فریاد می زنند یا برای مدت طولانی آواز می خوانند، می توانند تارهای صوتی خود را راحت تر فشار دهند و منجر به گلودرد شوند.
درمان گلو درد در خانه
شما می توانید اکثر گلودردها را در خانه درمان کنید. استراحت کافی داشته باشید تا به سیستم ایمنی خود فرصتی برای مبارزه با عفونت بدهید. برای تسکین درد گلو درد: با مخلوطی از آب گرم و 1/2 تا 1 قاشق چایخوری نمک غرغره کنید. مایعات گرم بنوشید که باعث تسکین گلو می شوند، مانند چای داغ با عسل، یا آب گرم با لیمو. دمنوشهای گیاهی میتوانند تسکین دهنده گلودرد باشند. بهترین دمنوش ها برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا شامل انواع چای های گیاهی است که می تواند در تسکین درد گلو موثر باشد.
گلوی خود را با خوردن یک خوراکی سرد مانند بستنی خنک کنید. یک تکه آب نبات سفت یا لوزی را بمکید. از بخور سرد استفاده کنید. تا رطوبت هوا را افزایش دهید. به صدای خود استراحت دهید تا زمانی که گلویتان بهتر شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
گلودردهایی که در اثر عفونت ویروسی ایجاد میشوند معمولاً طی 7 روز به خودی خود بهبود مییابند. با این حال، برخی از علل گلو درد نیاز به درمان دارند. اگر هر یک از این علائم بالقوه جدی تر را دارید با پزشک تماس بگیرید: گلو درد شدید، مشکل در بلع، مشکلات تنفسی یا درد هنگام نفس کشیدن، مشکل باز کردن دهان، مفاصل دردناک، تب بالاتر از 101 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد)، گردن دردناک یا سفت و خون در بزاق یا خلط.
درمان گلو درد از طریق داروها
داروهای بدون نسخه برای تسکین گلو درد عبارتند از: استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل، موترین)، آسپرین، به کودکان و نوجوانان آسپرین ندهید، زیرا با یک بیماری نادر اما جدی به نام سندرم ری مرتبط است. همچنین میتوانید از یک یا چند مورد از این درمانها استفاده کنید که مستقیماً روی درد گلو درد تأثیر میگذارند.
اسپری گلودرد حاوی یک ضد عفونی کننده بی حس کننده مانند فنل یا یک ماده خنک کننده مانند منتول یا اکالیپتوس است، پاستیل های گلو، شربت سرفه. خرید شربت سرفه برخی از گیاهان از جمله نارون ، ریشه گل ختمی و ریشه شیرین بیان به عنوان درمان گلودرد به فروش می رسند.
داروهایی که اسید معده را کاهش می دهند می توانند به گلودرد ناشی از GERD کمک کنند. این شامل: آنتی اسیدها مانند Tums، Rolaids، Maalox و Mylanta برای خنثی کردن اسید معده. مسدود کننده های H2 مانند سایمتیدین (Tagamet HB) و فاموتیدین (Pepcid AC)، برای کاهش تولید اسید معده. مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs) مانند لانزوپرازول (Prevacid 24) و امپرازول (Prilosec، Zegerid OTC) برای جلوگیری از تولید اسید.
آنتی بیوتیک ها می توانند درد گلو را حدود 1 روز کاهش دهند و خطر ابتلا به تب روماتیسمی را تا بیش از دو سوم کاهش دهند. پزشکان معمولاً دوره ای از آنتی بیوتیک ها را برای حدود 10 روز تجویز می کنند. مهم است که تمام داروها را طبق تجویز مصرف کنید، حتی اگر احساس بهتری داشته باشید. قطع زودهنگام آنتی بیوتیک می تواند برخی از باکتری ها را زنده نگه دارد که می تواند شما را دوباره بیمار کند. همچنین میتواند منجر به مقاومت آنتیبیوتیکی شود و درمان را سخت تر کند.