بیماری هاروانشناسی

بهترین راه های درمان وسواس فکری

علائم و روش های درمان وسواس فکری

اختلال وسواس اجباری (OCD) وضعیتی است که در آن افکار و احساسات ناخواسته مکرر (وسواس) دارید که باعث می شود رفتارهای تکراری (اجبار) انجام دهید. رفتارهای تکراری می تواند به طور قابل توجهی در تعاملات اجتماعی و انجام وظایف روزانه اختلال ایجاد کند. وسواس معمولاً یک بیماری مادام العمر (مزمن) است، اما علائم می توانند به مرور زمان ظاهر شوند و از بین بروند. روش های زیادی برای درمان وسواس فکری وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

هرکسی در مقطعی دچار وسواس و اجبار می شود. به عنوان مثال، معمول است که گاهی اوقات اجاق گاز یا قفل ها را دوباره چک کنید. مردم همچنین اغلب از عبارات “وسواس” در مکالمات روزمره استفاده می کنند. اما وسواس فکری شدیدتر است. ممکن است ساعاتی از روز فرد را به خود اختصاص دهد. در مسیر زندگی و فعالیت های عادی قرار می گیرد. وسواس در OCD ناخواسته است و افراد مبتلا به OCD از انجام رفتارهای اجباری لذت نمی برند.

وسواس فکری

علائم وسواس فکری

علائم اصلی OCD وسواس فکری و اجباری است که در فعالیت های عادی اختلال ایجاد می کند. به عنوان مثال، علائم اغلب شما را از رسیدن به موقع سر کار باز می دارد. یا ممکن است برای آماده شدن برای رختخواب تا مدت زمان معقولی مشکل داشته باشید. ممکن است بدانید که این علائم مشکل ساز هستند، اما نمی توانید آنها را متوقف کنید.

علائم OCD ممکن است بیایند و از بین بروند، با گذشت زمان کاهش یابند یا با گذشت زمان بدتر شوند. اگر شما یا فرزندتان علائم OCD دارید که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، باید با یک روانکاو صحبت کنید. وسواس افکار ناخواسته، مزاحم یا تصاویر ذهنی هستند که باعث اضطراب شدید می شوند. افراد مبتلا به OCD نمی توانند این افکار را کنترل کنند. اکثر افراد مبتلا به OCD متوجه می شوند که این افکار غیرمنطقی هستند.

نمونه های رایج عبارتند از: ترس از تماس با مواد آلوده مانند میکروب ها یا خاک، ترس از آسیب رساندن به خود یا شخص دیگری به دلیل اینکه به اندازه کافی مراقب نیستید یا قرار است بر اساس یک انگیزه خشونت آمیز عمل کنید، ترس از اشتباه کردن، توجه بیش از حد به اخلاق (“درست یا غلط”).احساس شک یا انزجار، نگرانی بیش از حد در مورد گرایش جنسی یا هویت جنسی خود، نیاز به نظم شدید، آراستگی، تقارن یا کمال.

چه چیزی باعث وسواس فکری می شود؟

محققان نمی دانند دقیقا چه چیزی باعث وسواس فکری می شود. اما آنها فکر می کنند چندین عامل در توسعه آن نقش دارند، از جمله:

ژنتیک

مطالعات نشان می دهد که افرادی که یکی از بستگان درجه یک (والدین بیولوژیکی یا خواهر یا برادر) مبتلا به OCD دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. این خطر در صورتی افزایش می‌یابد که خویشاوند در کودکی یا نوجوانی به OCD مبتلا شده باشد.

تغییرات مغزی

مطالعات تصویربرداری تفاوت هایی را در قشر پیشانی و ساختارهای زیر قشر مغز در افراد مبتلا به OCD نشان داده است. OCD همچنین با سایر شرایط عصبی مرتبط است که بر مناطق مشابه مغز شما تأثیر می گذارد، از جمله بیماری پارکینسون، سندرم تورت و صرع. سندرم PANDAS مخفف عبارت «اختلالات عصبی خودایمنی کودکان مرتبط با عفونت‌های استرپتوکوکی» است. گروهی از شرایط را توصیف می‌کند که می‌تواند بر کودکان مبتلا به عفونت‌های استرپتوکوکی مانند گلودرد استرپتوکوکی یا مخملک تأثیر بگذارد. OCD یکی از این شرایط است.

ترومای دوران کودکی

برخی از مطالعات ارتباط بین آسیب های دوران کودکی، مانند سوء استفاده یا غفلت، و ایجاد OCD را نشان می دهند.

OCD چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ آزمایشی برای OCD وجود ندارد. یک روانکاو یا روانپزشک پس از پرسیدن سوالاتی از شما در مورد علائم و سابقه پزشکی و سلامت روان، تشخیص را انجام می دهد. روانپزشکان در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم (DSM-V) برای تشخیص OCD استفاده می کنند. معیارها عبارتند از: داشتن وسواس، اجبار یا هر دو.وسواس یا اجبار زمان زیادی را می گیرد (بیش از یک ساعت در روز).

درمان وسواس فکری

روان درمانی (گفتار درمانی) و دارو درمانی رایج ترین نوع درمان است. اگر این درمان ها به رفع علائم شما کمک نکرد باید از روش های تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) استفاده شود.

درمان وسواس فکری از طریق روان درمانی

روان درمانی که گفتار درمانی نیز نامیده می شود، اصطلاحی برای انواع تکنیک های درمانی است که هدف آن کمک به شناسایی و تغییر احساسات، افکار و رفتارهای ناسالم است. ابتدا شما باید یک درمانگر خوب پیدا کنید که قابل اطمینان باشد.  انواع مختلفی از روان درمانی وجود دارد. رایج ترین و مؤثرترین اشکال برای درمان OCD عبارتند از: درمان شناختی رفتاری (CBT).

درمان شناختی رفتاری

در طول CBT، یک درمانگر به شما کمک می کند تا افکار و احساسات خود را بررسی کرده و درک کنید. در طی چندین جلسه، CBT می تواند به تغییر افکار مضر کمک کند و عادت های منفی را متوقف کند، شاید آنها را با روش های سالم تری جایگزین کند. شما یاد می گیرید که محرک های افکار و رفتارهای خود را درک کنید. این اجازه می دهد تا افکار وسواسی بدون خنثی کردن آنها با رفتارهای اجباری رخ دهند. به این حالت قرار گرفتن در معرض درجه بندی می گویند.

پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP)

ERP نوعی CBT است. در طول ERP، یک درمانگر شما را در معرض موقعیت‌ها یا تصاویر ترسناکتان قرار می‌دهد و از شما می‌خواهد در برابر اصرار برای انجام یک اجبار مقاومت کنید. به عنوان مثال، درمانگر شما ممکن است از شما بخواهد که اشیاء کثیف را لمس کنید، اما بعد از آن شما را از شستن دست هایتان منع می کند. با ماندن در یک موقعیت ترسناک بدون اینکه اتفاق منفی بیفتد، یاد می گیرید که افکار مضطرب شما فقط افکار هستند و لزوما واقعیت ندارند.

درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)

ACT به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید که افکار وسواسی را فقط به عنوان افکار بپذیرید و قدرت را از آنها سلب کنید. یک درمانگر ACT به شما کمک می کند تا با وجود علائم OCD یاد بگیرید که زندگی معناداری داشته باشید. تکنیک‌های ذهن آگاهی مانند مدیتیشن و آرامش نیز می‌توانند به علائم کمک کنند.

درمان وسواس فکری با دارو درمانی

دارو برای OCDداروهایی به نام مهارکننده های بازجذب سروتونین (SRIs)، SRIs انتخابی (SSRIs) و داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای ممکن است به درمان OCD کمک کنند. روانپزشکان اغلب SSRI ها را برای OCD توصیه می کنند و آنها را با دوزهای بسیار بالاتر از آنها برای اضطراب یا افسردگی تجویز می کنند. این داروها شامل: فلوکستین،فلووکسامین،پاروکستین، سرترالین.ممکن است ۸ تا ۱۲ هفته طول بکشد تا این داروها شروع به کار کنند.

درمان وسواس فکری در نوجوانان

کودکان می توانند به ویژه تحت تأثیر OCD قرار بگیرند. شروع علائم می تواند در هر زمانی شروع شود، گاهی اوقات تا سه سالگی. والدین و معلمان باید عوامل خطر را درک کنند تا مطمئن شوند که کودکان و نوجوانانی که در معرض خطر ابتلا به OCD هستند توجه مناسب را دریافت می کنند. هنگامی که به درستی درمان شود، OCD قابل کنترل است. اگر به آن توجه نشود، می تواند منجر به مشکلات جدی کیفیت زندگی، نه تنها برای کودک، بلکه برای اعضای خانواده شود.

افکار ناخواسته ممکن است آنقدر بد باشند که کودکان در خواب شبانه دچار مشکل شوند. رفتارهای تکراری ممکن است به قدری تأثیرگذار و بازدارنده باشد که کودک برای رفتن به مدرسه، ورزش یا شرکت در کارهای روزمره خود از خانه خارج شود

آیا می توانم از OCD جلوگیری کنم؟

شما نمی توانید از OCD جلوگیری کنید. اما تشخیص و درمان به موقع می تواند به کاهش علائم و اثرات آن بر زندگی شما کمک کند. اگر شما یا فرزندتان علائمی را تجربه کردید، مهم است که در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

منبع: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9490-ocd-obsessive-compulsive-disorder

مقاله پیشنهادی: فوبیا یا هراس در کودکان و راه های درمان

اگر این مقاله برای شما مفید بود امتیاز دهید
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا